Jogurt za prevenciju dijabetesa?

Jogurt za prevenciju dijabetesa?

Jogurt za prevenciju dijabetesa?
  • Objavljeno: Srijeda, 12.02.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Prema novom istraživanju američkih znanstvenika, svakodnevna konzumacija jogurta može smanjiti rizik od nastanka dijabetesa.

"Ono što naše istraživanje želi pokazati jest da jogurt treba biti dio uravnotežene prehrane", izjavila je voditeljica istraživanja dr. Nita Forouhi.

U istraživanju je sudjelovalo 4255 muškaraca i žena. Njih 753 je patilo od dijabetesa, a ostali sudionici su bili nasumce odabrani za istraživanje.

Saznajte zašto još trebate povećati unos jogurta!

Znanstvenici su otkrili da vrsta i količina mliječnih proizvoda nije povezana s rizikom o nastanka dijabetesa. Važniju ulogu su imali životni stil, edukacija, pretilost i prekomjeran unos kalorija.

Kada su znanstvenici posebnu pažnju obratili na jogurt, otkrili su da jogurt smanjuje rizik od nastanka dijabetesa za čak 28%.

Smanjen rizik od nastanka dijabetesa je bio kod osoba koje su konzumirale 125 grama jogurta tjedno, a fermentirani mliječni proizvodi su imali gotovo jednak učinak. Naime, fermentirani mliječni proizvodi su rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 smanjili za 24%.

Provjerite može li jogurt potaknuti mršavljenje!

Primarni faktor rizika za dijabetes tipa 2 su suvišni kilogrami i pretilost. Redovita tjelovježba, povećanje unosa voća i povrća i kontrola tjelesne težine su ključni za prevenciju dijabetesa tipa 2.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Diabetologia, ističu da su rezultati istraživanja preliminarni i da je potrebno provesti ocjenjivanje vanjskih stručnih suradnika.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti