Voće i povrće nas čini sretnima!

Voće i povrće nas čini sretnima!

Voće i povrće nas čini sretnima!
  • Objavljeno: Subota, 23.08.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje novozelandskih znanstvenika otkriva da postoji povezanost između konzumacije voća i povrća i cjelokupnog zadovoljstva životom.

U istraživanju je sudjelovalo 405 osoba koje su svakodnevno vodile dnevnik prehrane i bilježile svoje raspoloženje. Također, sudionici su ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o cjelokupnim životnim navikama.

Popijte proteinski smoothie s bobičastim voćem!

Nakon 13 dana, znanstvenici su otkrili da sudionici, koji su svakodnevno unosili voće i povrće, imaju veću razinu znatiželje, kreativnosti i pozitivnih emocija. Također, bili su više zainteresirani za različite aktivnosti, a svojem životu su mogli bez problema pronaći svrhu i značenje.

"Rezultati ovog istraživanja upućuju da prehrana može značajno utjecati na zadovoljstvo i sreću pojedinca", izjavio je voditelj istraživanja prof. Tamlin Conner.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu British Journal of Health Psychology, ističu da ovo nije prvo istraživanje koje je otkrilo da postoji uska povezanost između prehrane i raspoloženja.

Većina voća i povrća sadrži visoku razinu vitamina C koji sudjeluje u proizvodnji dopamina. Dopamin je neurotransmiter koji može odrediti raspoloženje, motivaciju i fokus.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti