Zašto su dobrosusjedski odnosi važni?

Zašto su dobrosusjedski odnosi važni?

Zašto su dobrosusjedski odnosi važni?
  • Objavljeno: Petak, 22.08.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Biti u dobrim odnosima sa susjedima nije samo pitanje kulture, već i zdravlja. Naime, novo istraživanje američkih znanstvenika otkriva da dobri odnosi sa susjedima mogu smanjiti rizik od nastanka srčanog udara

U istraživanju je sudjelovalo 5000 odraslih osoba, prosječne dobi od 70 godina. Znanstvenici su njihovo zdravlje proučavali u razdoblju od 4 godine. Oni su ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja različite vrste.

Tijekom razdoblja istraživanja, njih 148 je doživjelo srčani udar. Te osobe su izjavile da nisu u dobrim odnosima sa susjedima i da općenito nisu naročito druželjubive.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Epidemiology & Community Health, ističu da još uvijek nisu sigurni na koji točno način susjedski odnosi djeluju na zdravlje, ali i da ih rezultati nisu iznenadili.

Naime, već je dokazano da je čovjek društveno biće i da kao takvo u društvu najbolje funkcionira, a dobri odnosi sa susjedima znače veću razinu socijalizacije koja je naročito važna za osobe treće dobi koje često zapostavljaju svoj društveni život.

No, znanstvenici ističu da istraživanje treba nastaviti kako bi došli do konkretnijih zaključaka i dokaza, a do tada savjetuju da sa susjedima pokušate ostvariti prijateljski odnos.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti