Zašto smo ljubomorni?

Zašto smo ljubomorni?

Zašto smo ljubomorni?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 17.10.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Većina je iskusila ljubomoru u nekom trenutku. Što je točno ljubomora i kako se manifestira?

U tradicionalnom evolucijskom modelu psihologije, ljubomora se manifestirala prvenstveno kao odgovor na seksualnu i emocionalnu prijetnju u vezi. Preci naših muškaraca su ljubomoru iskazivali ako su sumnjali da dijete nije njihovo, a žene su iskazivale ljubomoru kada bi osjetile emocionalnu prijetnju.

Ljubomora se jednako izražava u svim kulturama, što upućuje na to da, osim genetskih korijena, ima i snažnu socijalnu komponentu.

Jedna od definicija ljubomore predstavlja strah, odnosno prijetnju, od gubitka partnera. No, ova definicija ne može biti općeprihvaćena. Primjerice, ako partner doživi smrt, zasigurno nitko neće osjećati ljubomoru. Druga, bolja definicija, opisuje ljubomoru kao strah da će nam netko preoteti partnera.

Istražite što je zapravo ljubomora!

No, ljubomora uključuje više od samog straha. Ljubomorne osobe osjećaju tugu, gađenje, bijes i druge emocije. Ljubomora se može pojaviti kada ne postoji stvarna opasnost. Partner može biti ljubomoran na vaš susret s prijateljem iz djetinjstva, iako nema nikakve šanse da se prijateljstvo razvije u nešto više. Za rješavanje ovakvih slučajeva, moramo razlikovati racionalnu i iracionalnu ljubomoru.

Ako smo ranije izgubili partnera zbog druge osobe, strah, odnosno ljubomora, nije u potpunosti iracionalna. Naša emocionalna reakcija u takvim okolnostima može biti vrlo racionalno i primjerena.

Ljubomora je individualan osjećaj i svi ju proživljavamo kroz specifičan niz emocija.

Ljubomora se može pojaviti uslijed negativnih emocija koje su rezultat gubitka partnera zbog druge osobe ili ako osjetimo da nas je pogodila neka nepravda. Ako osjetite da ljubomoru više ne možete kontrolirati, ili vas okolina upozorava na to, obratite se stručnoj osobi. Kronična ljubomora može izazvati stres, što negativno utječe na cjelokupno zdravlje.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti