Zašto volimo ulje sezama?

Zašto volimo ulje sezama?

Zašto volimo ulje sezama?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 12.01.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Zbog moćnih ljekovitih svojstava sezamovo ulje se koristi više od 5000 godina. To je jedno od najhranjivijih vrsta ulja poznatih čovjeku.

Sezamovo ulje donosi brojne prednosti za zdravlje, a dobra vijest je da ga znanstvenici pomno proučavaju kako bi otkrili krije li sezamovo ulje još ljekovitih svojstava.

Za zdravlje usne šupljine

Jedna od najznačajnijih prednosti sezamovog ulja, ali i sezamovih sjemenki, jest smanjenje razine plaka u ustima i poboljšanje zdravlja usne šupljine. Ako ćete sezamovim uljem ispirati usta, vaši zubi će biti manje kvarljivi, ali i bjelji. Jednim istraživanjem se pokazalo da se ispiranjem usta sezamovim uljem smanjuje razina bakterija na zubima i u slini.

Provjerite što trebate znati o sezamovim sjemenkama!

Pospješuje zdravlje srca

Antioksidacijska i protuupalna svojstva sezamola, glavnog sastojka sezama, mogu smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara. Sezamovo ulje će spriječiti nakupljanje plaka na arterijama i stvaranje krvnih ugrušaka. Krvne žile će učiniti fleksibilnijima i pospješit će cirkulaciju krvi, što će olakšati rad srca.

Pospješuje zdravlje kostiju

Sezamovo ulje sadrži cink, mineral koji povećava gustoću kostiju i cjelokupno zdravlje kostiju. Jednim istraživanjem se pokazalo da manjak cinka u tijelu može povećati rizik od nastanka osteoporoze na području kukova i kralježnica. Sezamovo ulje je odličan izvor kalcija, koji je neophodan za zdravlje kostiju.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti