Zbog ovog više nikad nećete bacati iscijeđeni limun!

Zbog ovog više nikad nećete bacati iscijeđeni limun!

Zbog ovog više nikad nećete bacati iscijeđeni limun!
  • Objavljeno: Četvrtak, 20.12.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Limuni ne samo da su zdravi i ukusni, već imaju fantastičan utjecaj na kožu i kosu. Ako ste dosad bacali koricu od limuna, s njom ste u smeće bacili i 5 do 10 puta više vitamina nego što se nalazi u samom limunu.

1. Prevencija kod raka

Kora limuna sadrži salvestrol Q40 i limonele, koji pomažu u borbi protiv stanica raka. Istraživanje je pokazalo da konzumacija limuna u čaju sprječava rast stanica raka. Također, rak napreduje u kiselom tijelu, a limunska kora koja je alkalna pomaže održavanju pH tijela. Limuni su također anti-mikrobiološki, te čuvaju tijelo do bakterijske i gljivične infekcije. Njihov nizak pH također ih čini savršenim za ljepotu i osobnu njegu, a kada se primjenjuje izravno na kožu, kora limuna može umanjiti mrlje na koži nastale sunčanjem.

2. Zdravlje kostiju

Korica limuna sadrži velike količine vitamina C i kalcija i time pomaže u poboljšanju i održavanju zdravlja kostiju. Ona također pomaže u sprječavanju bolesti povezanih s kostima kao što su upalni poliartritis, osteoporoza i reumatoidni artritis.

3. Oralno zdravlje

Nedostatak vitamina C može rezultirati problemima povezanim sa zubima kao što su skorbut, krvarenje desni i gingivitis. Korica limuna je bogata limunskom kiselinom, koja povećava količinu vitamina C u tijelu i time pomaže u borbi protiv problema vezanih za zube.

4. Gubitak težine

Korica limuna pomaže u gubitku suvišnih kilograma zahvaljujući komponenti pektin, koja upija masti u organizmu te smanjuje apsorpciju kolesterola iz hrane.

5. Smanjuje oksidativni stres

Korica limuna sadrži velike količine bioflavonoida citrusa, koji smanjenju oksidativni stres u tijelu.

6. Smanjuje kolesterol

Zbog prisutnosti polifenolnih flavonoida, korica limuna pomaže u održavanju razine kolesterola u tijelu. Prisutnost kalija pomaže u održavanju krvnog tlaka. Uz sve to, limunska korica također pomaže u sprječavanju srčanog i moždanog udara.

7. Smanjuje bore i akne

Korisna je i u borbi protiv kožnih problema poput akni, bora, tamnih mrlja i pigmentacije. Korica je bogata antioksidansima i time pomaže detoksifikaciji kože.

8. Pojačava imunitet i ubrzava probavu

Prisutnost prehrambenih vlakana potiče zdravu probavu reguliranjem rada crijeva. Vitamin C pomaže tijelu da se bori protiv infekcija.

9. Krvne žile

Prisutnost vitamina P u limunu sprečava unutarnje krvarenje, te je koristan za liječenje visokog krvnog tlaka, piše Times of india.

10. Sprječava pojavu dijabetesa

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Life Sciences ukazuje na to da ekstrakt limuna, koji sadrži polietoksilirani flavoni ili PMF, može spriječiti pojavu dijabetesa. Istraživanje je pokazalo da ekstrakt limunove korice pomaže smanjiti razinu serumskih triglicerida ili TG-a i kolesterola.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti