Imate li ovih 5 simptoma koji se povezuju s anemijom?

Imate li ovih 5 simptoma koji se povezuju s anemijom?

Imate li ovih 5 simptoma koji se povezuju s anemijom?
  • Objavljeno: Petak, 11.08.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Pojedinci koji pate od anemije imaju nisku razinu hemoglobina, krvnog pigmenta koji u strukturi sadrži željezo te služi za prijenos kisika u krvi. Kod većine ljudi, anemija je obično povezana s nedostatkom željeza. Postoje i druge vrste anemija. Neki od njih uključuju kronično trovanja olovom, nedostatak vitamina B12, kronično uništavanje crvenih krvnih stanica i aplastičnu anemiju.

Anemiju pobijedite hranom!

Anemija, uzrokovana nedostatkom željeza, se relativno lako prepoznaje. Njezini simptomi su ​​lomljivi nokti, otekline ili bol u jeziku, pukotine na rubovima usana, povećana slezena i česte infekcije. Ostali simptomi:

1. Umor

Umor je najčešći simptom anemije. Javlja se zato što tijelo nema dovoljno crvenih krvnih zrnaca koja bi prenosila kisik u sve dijelove tijela. S opadanjem razine hemoglobina, opada i razina isporučene krvi u mozak, što rezultira nedostatkom energije i umorom.

2. Ubrzani puls

Anemija može uzrokovati brz ili nepravilan srčani ritam (aritmija). Srce mora pumpati više krvi kako bi nadomjestilo manjak kisika u krvi. To može dovesti do povećanja srca ili zatajenja srca.

3. Nesanica

Anemija može biti povezana i sa sindromom nemirnih nogu. Pojedinci s ovim sindromom pate od nesanice.

4. Nedostatak koncentracije

Nedostatak svježeg kisika u krvi može uzrokovati nedostatak koncentracije. Mozak se zbog nedostatka krvi brže umara, što također remeti njegovu funkciju.

5. Glavobolja

Kod nekih, crvene krvne stanice ne funkcioniraju ispravno što uzrokuje manjak kisika u mozgu. To rezultira klasičnim glavoboljama ili migrenama.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti