Imate li ovih 5 simptoma koji se povezuju s anemijom?

Imate li ovih 5 simptoma koji se povezuju s anemijom?

Imate li ovih 5 simptoma koji se povezuju s anemijom?
  • Objavljeno: Nedjelja, 28.08.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Pojedinci koji pate od anemije imaju nisku razinu hemoglobina, krvnog pigmenta koji u strukturi sadrži željezo te služi za prijenos kisika u krvi. Kod većine ljudi, anemija je obično povezana s nedostatkom željeza. Postoje i druge vrste anemija. Neki od njih uključuju kronično trovanja olovom, nedostatak vitamina B12, kronično uništavanje crvenih krvnih stanica i aplastičnu anemiju.

Anemija, uzrokovana nedostatkom željeza, se relativno lako prepoznaje. Njezini simptomi su ​​lomljivi nokti, otekline ili bol u jeziku, pukotine na rubovima usana, povećana slezena i česte infekcije. Ostali simptomi:

1. Umor i anemija

Umor je najčešći simptom anemije. Javlja se zato što tijelo nema dovoljno crvenih krvnih zrnaca koja bi prenosila kisik u sve dijelove tijela. S opadanjem razine hemoglobina, opada i razina isporučene krvi u mozak, što rezultira nedostatkom energije i umorom.

2. Ubrzani puls i anemija

Anemija može uzrokovati brz ili nepravilan srčani ritam (aritmija). Srce mora pumpati više krvi kako bi nadomjestilo manjak kisika u krvi. To može dovesti do povećanja srca ili zatajenja srca.

3. Nesanica i anemija

Anemija može biti povezana i sa sindromom nemirnih nogu. Pojedinci s ovim sindromom pate od nesanice.

4. Nedostatak koncentracije i anemija

Nedostatak svježeg kisika u krvi može uzrokovati nedostatak koncentracije. Mozak se zbog nedostatka krvi brže umara, što također remeti njegovu funkciju.

5. Glavobolja i anemija

Kod nekih, crvene krvne stanice ne funkcioniraju ispravno što uzrokuje manjak kisika u mozgu. To rezultira klasičnim glavoboljama ili migrenama.

Vezani članci:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti