Znanstvenici otkrili uzrok loše koncentracije

Znanstvenici otkrili uzrok loše koncentracije

Znanstvenici otkrili uzrok loše koncentracije
  • Objavljeno: Četvrtak, 17.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Primijetite li da vaše dijete ima poteškoće u praćenju nastave i koncentriranju na školsko gradivo, nemojte ga previše koriti, jer uzrok je možda pomanjkanje određene kemikalije u mozgu, tvrde britanski znanstvenici, piše Webindia.

Stručnjaci s dva londonska sveučilišta otkrili su da mozak za pravilan rad treba kemikaliju acetilkolin, te da njeno odsustvo uzrokuje pad koncentracije. Do ovog su zaključka došli nakon istraživanja koje je provedeno na makaki majmunima. Pokazalo se da majmuni imaju veću koncentraciju kad je u mozgu prisutan neurotransmiter acetilkolin. Moždane stanice trebaju tu kemikaliju kako bi po cijelom živčanom sustavu pravilno mogle slati signale.

Da bismo bili potpuno pozorni i svjesni, odnosno koncentrirani, određeni receptori u mozgu trebaju pravilnu dozu acetilkolina koji im pomaže da se smjeste u točan položaj. Kad se to dogodi mozak ima višu razinu koncentracije, tvrde znanstvenici.

Ovo bi istraživanje moglo dovesti do poboljšanja liječenja bolesti kao što je Alzheimerova i drugih neuroloških stanja koja su povezana sa svjesnošću i pažnjom.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti