Istražite 10 uobičajenih okidača za alergiju!

Istražite 10 uobičajenih okidača za alergiju!

Istražite 10 uobičajenih okidača za alergiju!
  • Objavljeno: Srijeda, 26.10.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Alergije

Preaktivan imunološki sustav

Mnoge stvari mogu izazvati alergijsku reakciju. To se događa kada se naše tijelo brani od nečega što po prirodi nije opasno. Tu najčešće spadaju pelud, životinjska dlaka ili hrana. Reakcija može biti u rasponu od blage, neugodne i opasne po život.

Pelud

Pelud dolazi iz biljaka a može izazvati peludnu groznicu ili sezonske alergije. Alergiju karakteriziraju kihanje, curenje nosa i suzne oči koje svrbe. Ovo stanje možete riješiti uz pomoć lijekova ili biljnih pripravaka. Kako biste spriječili simptome, ostanite doma prilikom vjetrovitih dana kada je prisutna velika koncentracije peludi i zatvorite prozore.

Pripremite čaj od kurkume, limuna i meda za ublažavanje sezonskih alergija!

Životinjska dlaka

Iako volite svog ljubimca, možete biti alergični na proteine ​​u njegovoj slini ili na žlijezde na njegovoj koži. Takva vrsta alergije može potrajati čak i do dvije godine. Srećom, postoji mogućnost da ipak zadržite svog voljenog ljubimca. Odredite kutak u kojem će ljubimac spavati, redovito ga kupajte i izbacite tepihe iz svog doma. Također postoje filteri i lijekovi koji će ublažiti alergijske reakcije.

Grinje

Te sićušne životinjice žive u posteljina, madracima, presvlakama, tepisima i zavjesama. Hrane se ljudskim i životinjskim mrtvim stanicama kože, peludi, bakterijama i gljivicama. Razvijaju se u vlažnim područjima. Da biste smanjili reakciju, koristite hipoalergene jastuke i navlake, i perite ih jednom tjedno u kipućoj vodi. Održavajte kuću i rješavajte se prašine s plišanih igračaka, zavjesa i tepiha.

Ubod insekta

Može uzrokovati oticanje i crvenilo u trajanju od tjedan dana ili duže. Možete osjećati mučninu, umor i imati sniženu tjelesnu temperaturu. U rijetkim slučajevima, ubod insekata može izazvati reakciju koja može biti opasna po život. Ako ste ozbiljno alergični, morate odmah uzeti lijek.

Plijesan

Za razvoj plijesni potrebna je vlaga, stoga ju možete pronaći u podrumima ili kupaonicama. Budući da udisanje plijesni može pokrenuti alergijsku reakciju, izbjegavajte aktivnosti koje bi mogle potaknuti simptome.

Hrana

Mlijeko, školjke, jaja i orašasti plodovi spadaju u najčešće namirnice koje uzrokuju alergije. Odmah iza njih su pšenica, soja, riba i školjke. Simptomi alergijskih reakcija na hranu su otežano disanje, osip, povraćanje, proljev i oticanje usne šupljine. Imate li jaku reakciju, hitno pozovite medicinsku pomoć.

Lateks

Lateks se nalazi u rukavicama za jednokratnu uporabu, kondomima i medicinskim proizvodima. Lateks može uzrokovati svrbež, crvenilo, anafilaksiju i probleme sa disanjem. Simptomi alergijske reakcije također mogu uključivati osip, svrbež očiju, curenje ili svrbež nosa i kihanje.

Isprobajte 3 biljke koje ublažavaju simptome alergija!

Lijekovi

Penicilin, aspirin i drugi lijekovi mogu izazvati osip, svrbež očiju, oticanje lica, usta i grla. Porazgovarajte sa svojim liječnikom o alternativnim lijekovima ili tretmanima liječenja.

Žohari

Protein u njihovim izmetu može izazvati alergijsku reakciju. Riješite se žohara uz pomoć preparata protiv kukaca i održavajte dom čistim. Popravljajte pukotine na zidovima ili prozorima kako biste spriječili ulazak kukaca u svoj dom.

Najnovije

Najčitanije