Mnoge zdravstvene koristi bazge

Mnoge zdravstvene koristi bazge

Mnoge zdravstvene koristi bazge
  • Objavljeno: Četvrtak, 20.01.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Bazga je poznata čovječanstvu stoljećima zbog svojih zdravstvenih koristi. Iako su ti jestivi plodovi poznati od davnina, tek sada dobivaju priznanja suvremene medicine. Bobice bazge se odavno koriste kao narodni lijek u različitim dijelovima svijeta. Nedavno, istraživanja su otkrila da koristi bazge dolaze iz različitih hranjivih tvari koje su prisutne u ovim tamno ljubičastim bobicama. Ove hranjive tvari uključuju tanin, amino kiseline, karotenoide, flavonoide, rutin i vitamine A, B i C.

Bazga se uglavnom uzgaja u suptropskim područjima Sjeverne Amerike, Europe, sjeverozapadne Afrike i Južne Amerike. Ove ljubičaste bobice služe kao važan sastojak u narodnoj medicini i bile su naširoko korištene za liječenje mnogih zdravstvenih stanja.

Klasični grčki iscjelitelji smatrali su bazgu jednom od najpoznatijih ljekovitih biljaka na Zemlji, a ovo je sada dokazano od strane istraživača. Dakle, ako želite uživati u blagodatima bazge, razmislite o tome da ju uvrstite u sastavni dio vaše svakodnevne prehrane. Bilo da se bazga konzumira kao sok ili ekstrakt u pitama, džemovima i sirupima, koristi vidu, srcu i imunološkom sustavu.

Nedavne zdravstvene studije pokazale su da je bazga moćan lijek protiv sezonske gripe. Konzumiranje bobica može smanjiti težinu simptoma i obraniti tijelo. Bobice bazge mogu također i ojačati imunitet.

Koristi od bazge također uključuju pozitivne učinke na kronične bolesti poput astme i dijabetesa. Ekstrakt bobica bazge smanjuje oksidaciju LDL kolesterola (ili lošeg kolesterola), čime se sprječavaju kardiovaskularna oboljenja. Flavonoidi koji se nalaze u ovim bobicama su antocijani, vjerojatno najmoćniji antioksidanti poznati čovječanstvu za sprječavanje oštećenja stanica uzrokovanih lošom prehranom, zagađenjem okoliša i stresa. Antocijan daje bobicama purpurni pigment.

Antocijan ima antiupalna svojstva koja oslobađaju boli i upala, te je stoga koristan kod reumatoidnog artritisa.

Bazga je također poznata po svojim antivirusnim svojstvima. Ovo purpurno voće sadrži flavonoide poput kvercetina i antocijana koji imaju antioksidativna svojstva, koja opremaju tijelo za borbu protiv svih vrsta virusa. Bazga sadrži lektine za koje se zna da su učinkoviti protiv deset različitih sojeva virusa gripe.

Najbolji način kako možete iskoristiti ove blagodati je tako da pijete 300 ml soka od bazge svakodnevno. Sok ovog purpurnog voća pomaže u poboljšanju probave i daje energiju. Međutim, velike doze mogu izazvati proljev i, stoga, sok treba uzeti s oprezom.

Još jedan način konzumiranja bobica je kuhanje. Sirove bobice ne bi trebali konzumirati jer sadrže toksine koji mogu izazvati mučninu i povraćanje. Također budite sigurni da koristite samo ljubičaste, crne i plave bobice, a izbjegavajte one crvene.

Budite oprezni kada jedete bazgu. Nezrelo voće, kora, lišće i stabljika mogu sadržavati cijanid koji je otrovan. Nikada nemojte jesti zelene bobice bazge.

Ekstrakt bobica bazge se može naći u trgovinama zdrave hrane i odličan je ako nemate priliku koristiti biljku.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije