Korisnost i blagodati lucerne

Korisnost i blagodati lucerne

Korisnost i blagodati lucerne
 • Objavljeno: Četvrtak, 13.01.2011.
 • Broj pregleda: 6.755
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Nastala je na području oko Kaspijskog mora. Uzgoj i širenje lucerne izgleda povezano sa širenjem konja s obzirom da se koristila kao stočna hrana. Prije 2000. godina biljka je uzeta u Kinu iz središnje Azije. Dolazi u Grčku iz Perzije u petom stoljeću prije Krista, a zatim se širi cijelom Europom, to se sada uzgaja u cijelom svijetu, uglavnom kao krma za životinje.

Lucerna je višegodišnja biljka s dubokim korijenom i lišćem poput djeteline s tri lista, a raste do visine od 1 m. Cvjetovi su obično plavkaste boje do ljubičaste, ali zbog hibridizacije s drugim vrstama, može biti šarolika, čak i žute boje. Njeni plodovi podsjećaju na mahune, koje sadrže brojne zelenkasto smeđe sjemenke, svaka oko 2 mm u promjeru.

Lucerna je vrlo važno stočna hrana. U nekim dijelovima svijeta jede se sirova ili kuhana u ljudskoj prehrani. Ekstrakt lucerne koristi se kao začin. Listovi su bogati proteinima i koriste se kao zamjena za protein u veganskoj prehrani.
 
Biljka je podvrgnuta brojnim kemijskim analizama i pokazalo se da je bogata proteinima (14-15%), mineralima i elementima u tragovima, vitaminima, saponinima, flavonoidima. Klice sadrže veliku količinu vode (> 90%), malu količinu proteina (4%), te niz vitamina i minerala (karoten, vitamin B i C).

Lucerna je dostupna u obliku čajeva, tableta, tinktura. Osim svoje prehrambene vrijednosti, postoje brojne tvrdnje u vezi terapijskih koristi. One se odnose na liječenje raznih stanja upale, kožnih bolesti, te dijabetesa, za poticanje apetita i brojnih drugih stanja. Lucerna se koristi kod bolesti bubrega, mokraćnog mjehura, te kako bi se povećao protok mokraće. Također se koristi za visok kolesterol, astmu, osteoartritis, reumatoidni artritis, dijabetes, a neki ljudi uzimaju lucernu kao izvor vitamina A, C, E i K, te minerala kalcija, kalija, fosfora i željeza.

Može pomoći kod:

 • problema s bubrezima
 • Problema s mjehurom
 • problema s prostatom
 • astme
 • artritisa
 • dijabetesa
 • problema sa želucem.

Listovi su možda čak i sigurni za većinu odraslih. No, uzimanje sjemena lucerne dugoročno nije sigurno. Sjeme može izazvati reakcije koje su slične autoimunoj bolesti koja se naziva eritemski lupus. Lucerna također može uzrokovati da koža postane ekstra osjetljiva na sunce.

Korištenje lucerne treba izbjegavati tijekom trudnoće i dojenja. Postoje neki dokazi da lucerna može djelovati poput estrogena, a to može utjecati na trudnoću.

Lucerna može povećati simptome autoimune bolesti. Ako imate autoimunu bolest, najbolje je izbjegavati lucernu.

Lucerna može imati isti učinak kao i ženski hormon estrogen. Ako imate bilo koje stanje koje bi moglo biti pogoršano izlaganjem estrogena, ne koristite lucernu.

Lucerna može smanjiti razinu šećera u krvi. Ako imate dijabetes i uzimate lucernu, pratite razine šećera u krvi.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za sigurno izlaganje suncu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije