Paprena metvica

Paprena metvica

Paprena metvica
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Doze i način primjene

LIST

Infuz se priprema tako da se 1,5 - 3 grama suhog lista prelije sa 200 mL kipuće vode, ostavi stajati 10 minuta i procijedi. Ta količina priprema se tri puta na dan i pije između obroka.

Tinktura koju kupujete mora biti spravljena od jednog dijela suhe biljke na pet dijelova 45-postotnog etanola. Pije se u dozi od 2 - 3 mL u čaši mlake vode tri puta na dan.

ETERIČNO ULJE

Kod oralne upotrebe eteričnog ulja paprene metvice obvezno vodite računa da ono ima certifikat kemijskog sastava. U suprotnom, mogu se javiti opasne nuspojave, čak sa smrtnim ishodom! Kod manjih probavnih tegoba piju se 1 - 4 kapi (ovisno o kapalici), obično maksimalno dvije kapi, na malo šećera ili kao emulzija u vodi, 3 puta dnevno nakon jela. Obvezno se savjetujte s liječnikom ili farmaceutom koji uz to i poznaju upotrebu ljekovitog bilja. Kod iritabilnog kolona piju se veće količine ulja, 0,2 - 0,4 mL tri puta dnevno. Takva količina ulja ne smije se uzimati na prethodno navedeni način, nego isključivo u posebnim kapsulama koje se otapaju u crijevima (enteričke kapsule). Na žalost, u Hrvatskoj takve kapsule još nisu registrirane, za razliku od zemalja Europske unije.

Kod dermalne upotrebe kao i kod oralne, treba biti siguran u kemijski sastav eteričnog ulja. Kod dermalne i inhalacijske upotrebe patvorenih ulja nepoznata sastava može doći do iritacije, toksičnosti za živčani sustav (smušenost, vrtoglavica), a kod djece upotreba eteričnih ulja nekih drugih vrsta metvica može izazvati i zastoj disanja! U slučaju pruritisa (svrbeža) i manjih iritacija kože koristi se 1 - 2,5 posto eteričnog ulja paprene metvice otopljenog u lako upijajućem baznom (masnom) ulju. Primjerice, u 20 mL hladno prešanog, nerafiniranog ulja makadamije ili badema, nakapa se 5 - 10 kapi eteričnog ulja paprene metvice i promiješa. Takva uljna otopina nanosi se na čistu kožu u tankom sloju dva puta dnevno. U slučaju migrene pripremaju se otopine više koncentracije, obično od 10 posto. Tako se u 20 mL već nabrojenih baznih ulja doda 40 kapi eteričnog ulja paprene metvice. Nanosi se na čelo, sljepoočnicu te stražnji dio vrata. U slučaju akutne boli, tijekom dva sata se nanosi svakih 30 minuta (ukupno četiri puta), a potom svaka tri sata do prestanka boli. Takav se pripravak ne koristi u preventivne svrhe! Treba iznimno paziti da otopina ne dođe u dodir s očima, niti da se ulje nanosi na obraze. Dođe li u dodir s očima, treba oko zatvoriti i isprati ga vatom natopljenom čistim baznim uljem poput bademovog ulja, te potražiti pomoć liječnika.

Inhalacijska upotreba - U posudu za inhalaciju sa spremnikom ulije se kipuća voda. Nakon toga se doda samo jedna kap eteričnog ulja paprene metvice, oprezno se inhalira oko jedne minute, a potom se doda druga kap, te ponovno inhalira oko jedne minute. Na taj način ukupno se inhalira 4 - 5 kapi (kod djece 3 - 4 kapi). Inhalacije se primjenjuju dva puta dnevno.

Inhalacije paprenom metvicom u medicinskoj aromaterapiji relativno se rijetko izvode jer se umjesto paprene metvice preferiraju eterična ulja koja bolje djeluju antibakterijski i antiviralno, primjerice niauli kemotip cineol/viridiflorol (Melaleuca quinquenervia) ili mirta kemotip cineol (Myrtus communis).


List paprene metvice

Najnovije

Najčitanije