3 najbolja recepta za kuhano vino

3 najbolja recepta za kuhano vino

3 najbolja recepta za kuhano vino
  • Objavljeno: Nedjelja, 15.12.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Božić

Teško je zamisliti adventsko doba bez miris i okusa kuhanog vina. Šalica tog toplog napitka s bogatim okusom raznih začina grije i na najnižim temperaturama i mami osmijeh. Kuhano vino ima dugu povijest, a godinama je neizostavni napitak na adventskim sajmovima diljem Europe. Toliko je popularno da već gotovu mješavinu začina za kuhano vino možete kupiti u svim većim trgovinama. No, napraviti svoje vlastito kuhano vino i pozvati sve prijatelje na degustaciju je ipak poseban doživljaj.

Koje vino odabrati za kuhano vino?

Mnogi su mišljenja kako dobro kuhano vino ne ovisi o kvaliteti samog vina. Ionako ćemo dodati gomilu začina prema odabranom receptu. Nažalost, s jeftinim vinom, koliko god recept bio dobar, nećete napraviti izvrsno kuhano vino.

Ako preferirate crno vino birajte ona voćnog okusa, a pogriješiti ne možete s teranom, crnim pinotom i cabernet sauvignonom. Ako volite jači okus, birajte vranac, merlot ili plavac mali.

Ljubitelji bijelih vina trebaju se odlučiti za graševinu, rizling, malvaziju i žlahtinu.

Izbjegavajte skupa vina jer s kuhanjem i kombinacijom začina ona ipak gube svoja specifična svojstva.

Koje začine stavljati u kuhano vino?

Tajna dobrog kuhanog vina leži u dobrom mješavini aromatičnih začina. Glavni sastojci su šećer, cimet i klinčići. Okus kuhanog vina nadograđujemo voćem, a najčešće se koriste naranče, limun, brusnice, klementine... Brojni recepti predlažu dodavanje kardamona, đumbira, zrna papra, vanilije, muškatnog oraščića, a često u receptima nailazimo i na druga alkohola pića, poput određenog likera i konjaka.

Ovo je najčešća greška prilikom pripreme kuhanog vina!

Kupili ste adekvatno vino, pronašli prikladan recept i nabavili sve začine i ostale potrebne dodatke. Uživljeno se bacate na pripremu kuhanog vina. Pažljivo pratite recept, ali na koncu vaše kuhano vino nije nimalo ukusno. Vjerojatno ste napravili najčešću grešku, a to je previsoka temperatura. Naime, vino je potrebno kuhati na niskoj temperaturi i ono nipošto ne smije prokuhati. Ako se to dogodi alkohol ishlapi, a vino poprima gorkasti okus kojeg niti jedna mješavina začine ne može prekriti.

U nastavku donosimo 3 najbolja recepta za kuhano vino:

1. Kuhano vino by Jamie Oliver

Poznati kulinarski stručnjak Jamie Oliver predstavlja recept za bogato začinjeno kuhano vino koji će oduševiti svakog tko ga isproba.

Recept za kuhano vino s klementinama i limunom by Jamie Oliver


2. Kuhano vino by Marta Stewart

Recept za kuhano vino by Marta Stewart zadovoljit će i one najizbirljivije goste vaše božićne zabave.


Recept za kuhano vino by Marta Stewart

3. Kuhano vino by Gordan Ramsey

Ovaj izvrstan recept za kuhano vino s dodatkom citrusa i đumbira osmislio je poznati svjetski chef Gordon Ramsey.

Recept za kuhano vino s narančom i đumbirom by Gordan Ramsey


Koji cimet odabrati za kuhano vino?

Kako bi vam kuhano vino još ukusnije, birajte cejlonski cimet koji se ujedno naziva i pravi cimet. Mi predlažemo Encianov cejlonski cimet u prahu, a može se dodati kolačima, voćnim salatama, umacima i kompotima, ali i raznim napitcima poput kave, čaja i kakaa.

Proizvod možete potražiti ovdje.

Više ideja i savjeta uz koji će vam ovaj Božić biti savršen potražite u adventskom kalendaru CentraZdravlja koji se nalazi na poveznici i u kojem vas svakog dana očekuje blagdansko darivanje.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije