Božić bez stresa: Božićno čišćenje

Božić bez stresa: Božićno čišćenje

Božić bez stresa: Božićno čišćenje
  • Objavljeno: Petak, 06.12.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Božić

Kada usred prosinca pročitate naslov božićno čišćenje vjerojatno ćete pomisliti kako je prerano, jer čak i da danas sve počistite, do Božića će izgledati kao da je pala atomska bomba.

Slažemo se, pospremanje zadnjih par dana prije Božića ne možete izbjeći ali si ga svakako možete olakšati. Ako ovaj vikend odradite detaljno čišćenje, pogotovo onih dijelova koje ne čistite toliko često, netom prije Božića ćete samo trebati usisati pod i prebrisati prašinu s površina.

Kako biste bili brže gotovi rasporedite zadatke među svojim ukućanima jer ovog Božića svi moraju sudjelovati. Za početak proučite plan koji smo vam pripremili i ako je potrebno prilagodite ga svojim potrebama. Zadatke među ukućanima možete podijeliti po prostorijama ili segmentima, a zatim prionite na posao. Tako ćete dati priliku sebi i drugima da više uživate u nadolazećim blagdanima.

Plan za čišćenje dnevnog boravka

Tepisi i tapecirani namještaj

Tepihe i tapecirani namještaj vrlo jednostavno možete očistiti sami, bez da morate zvati profesionalce. Za početak ih dobro usišite. Nakon toga ih operite što možete učiniti bez štetnih kemikalija. Trik je jednostavan, u lavor s toplom vodom ulijte malo deterdženta ili šampona za kosu i spužvicom lagano istrljajte mrlje.

Ako se u tepih ili tapecirani namještaj zavukao neugodan miris, primjerice od cigareta, uklonite ga pomoću mješavine sode bikarbone i vode. Mješavinu poprskajte i ostavite da se osuši, idealno bi bilo tijekom noći, a zatim usišite ostatke sode bikarbone.

Mjesto za božićno drvce

Uskoro će vaš dnevni boravak krasiti božićno drvce, stoga bi valjalo pripremiti mjesto na koje ga planirate postaviti. Razmislite o tome gdje će stajati božićno drvce. Ako se na mjestu na koje planirate postaviti božićno drvce inače nalazi neki veći komad namještaja predlažemo da ga već ovog vikenda premjestite kako se ne biste s tim zamarali netom prije Božića.

Čišćenje zidova i stropova

Da biste svoj dnevni boravak za blagdansko ruho, ovog vikenda očistite zidove i stropove. Zidove i stropove najlakše ćete očistiti pomoću usisavača, samo budite oprezni kako ih ne biste oštetili crijevom.

Plan za čišćenje kuhinje

Čišćenje hladnjaka i polica

Prije blagdana vjerojatno ćete ići u veću nabavku namirnica stoga će vaš frižider i kuhinjski ormarići uskoro biti prepuni sastojaka za blagdanske delicije. Sada je pravo vrijeme da za njih napravite mjesta. Za početak provjerite što se sve nalazi u vašem hladnjaku i ormarićima, te bacite namirnice kojima je istekao rok trajanja.

Hladnjak iznutra obrišite mješavinom vode i alkoholnog octa jer čišćenje hladnjaka octom najbolji je način kako eliminirati neugodne mirise i potencijalnu prljavštinu bez kemikalija. Kako biste ubuduće izbjegli neugodne mirise, unutar hladnjaka stavite manju šalicu sa sodom bikarbonom koja tako može stajati i do tri mjeseca, a nakon toga ju bacite i stavite novu.

Čišćenje blagdanskog posuđa

Ako za blagdanske objede hranu planirate poslužiti u posebnom posuđu kojeg inače ne koristite, izvadite ga i pregledajte kako biste bili sigurni da nešto nije oštećeno. Također, operite ga i ulaštite kako bi vas sjajno i čisto dočekalo.

Čišćenje pećnice bez kemikalija

Ovaj trik za čišćenje pećnice bez kemikalija najprije isprobajte u nekom skrivenom kutu pećnice kako biste bili sigurni da ju nećete oštetiti. Za čišćenje su vam potrebni soda bikarbona, ocat, boca s raspršivačem i spužvica.

Pećnicu najprije zagrijavajte na 100 stupnjeva 30 do 40 minuta kako bi masnoća omekšala. Kada se pećnica malo ohladi možete započeti s čišćenjem.

U bocu s raspršivačem ulijte alkoholni ocat. Unutar pećnice najprije posipajte sodu bikarbonu, a zatim pošpricajte octom. Pričekajte nekoliko trenutaka kako bi smjesa razgradila masnoću, a zatim ju pažljivo izribajte spužvicom. Ako je masnoća iznimno tvrdokorna postupak ćete morati ponoviti barem dvaput.

Plan za čišćenje kupaonice

Vjerujemo da kupaonicu čistite redovito, no s obzirom na to da je ona idealno mjesto za razvoj bakterija savjetujemo vam da prije blagdana očistite i ona mjesta koja možda inače zaboravljate. Za početak u perilici za rublje operite kupaonske tepihe. Isto učinite sa zastorom za tuš kabinu ako ga imate.

Pregledajte šampone i gelove za tuširanje te bacite praznu ambalažu ako je ima. Isto učinite s ormarićima i ladicama u kojima držite kozmetiku. Pomoću tople vode i sapuna operite četkice za nanošenje šminke. Također, pregledajte šminku i bacite onu kojoj je istekao rok trajanja.

Ako želite da ovih blagdana i vaša kupaonica zablista u blagdanskom ruhu nabavite sapune s božićnim motivima, a na policu stavite svijeću s mirisom cimeta.

Božićni ukrasi

Za kraj na red dolazi najzabavniji zadatak u kojem može sudjelovati cijela obitelj. Izvadite kutiju s božićnim ukrasima i pregledajte u kakvom su stanju kuglice te rade li sve lampice. Za slučaj da su neki od ukrasa dotrajali ili oštećeni imate dovoljno vremena da ih zamijenite novima.

Više ideja i savjeta uz koji će vam ovaj Božić biti savršen potražite u adventskom kalendaru CentraZdravlja koji se nalazi na poveznici i u kojem vas svakog dana očekuje blagdansko darivanje.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije