Kako napraviti sočne fritule s manje masti?

Kako napraviti sočne fritule s manje masti?

Kako napraviti sočne fritule s manje masti?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 02.12.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Božić

One su neizostavni dio svake adventske ponude, veoma jednostavne u izradi, ali ipak sočne i obožavane - teško je zamisliti Božić bez fritula. No, koliko god bile lagane za napraviti, nerijetko se dogodi da fritule imaju takozvani spužvasti i plastični okus. Poznati food bloger Darko Kontin, autor bloga Darkova web kuharica, otkriva sve tajne kako napraviti savršene fritule.

Fritule su znane kao poslastica koja se priprema u Istri, Dalmaciji i Kvarnerskom primorju. Tijekom vremena su postale toliko popularne da je danas teško zamisliti prosinac bez miris i okusa fritula. U Istri i Primorju je običaj da se rade u danima posta i Badnjaka.

Postojne brojne teorije o zemlji porijekla fritula, no zapravo niti jedna nije stoposto potvrđena. Vjeruje se kako je Venecija domovina fritula koje su bile ujedno i nacionalna slastica Mletačke države. U to doba su se pripremale za vrijeme karnevala, a pekle su se u takozvanim fritolerama, malim drvenim kućicama koje su bile postavljene na ulicama i trgovima Serenissime. Kako je veliki dio naše obale spadao pod mletačkom vlašću, ne iznenađuje činjenica da su se fritule radile i kod nas.

Kako ispravno ispeći fritule?

Nema tog čokoladnog premaza ili šećera koji će zamaskirati krivo ispečene fritule. One su ona slastica kod koje apsolutno sve ovisi o smjesi i načinu pečenja.

“Za smanjeno upijanje masnoće se predlaže dodavanje malo rakije u tijesto prije prženja fritula. Nisam nikad primijetio da je rakija pomogla u smanjivanju masnoće fritula, ali je uvijek obogatila njihov okus. Za smanjenu masnoću po meni je najbitnije koristiti adekvatnu temperaturu ulja koje ne bi trebala biti preniska. S višom temperaturom brže se stvori kora na fritulama koja onemogućava prodiranje ulja u njih. Pripazite samo da u tom slučaju ne radite prevelike fritule jer će tada sredina ostati sirova dok će izvana već biti previše pečene”, objasnio je Kontin.

U nastavku ističe kako se optimalna temperatura ulja kreće od oko 170-180 stupnjeva, ovisno o veličini fritula. Prema Kontinu, upravo temperatura ulja je najbitniji i zapravo jedini faktor za pripremu savršenih fritula svaki put.

“Osim temperature ulja tijesto za fritule je ono gdje se najčešće greške dešavaju. Tijesto mora biti dovoljno masno i prije prženja da bi fritule lijepo ispale, a i potrebno je paziti i na količinu praška za pecivo ili sodu koja se koristi i koja u manjim količinama neće omogućiti da se fritule lijepo napuhnu prilikom prženja”, savjetuje Kontin.

Kad su fritule ispečene, uvijek se postavlja pitanje preljeva. Šećer u prahu je pravi klasik, a na brojnim adventskim sajmovima nude se fritule s čokoladnim namazom. Što ćete vi odabrati za preljev i posipanje, posve ovisi o vašim osobnim željama.

“Fritule volim jesti bez ičega. Čak i šećer u prahu izbjegavam. Ako ih radim nekako drugačije onda je to tako da ugradim neki okus u samo tijesto prije njihova prženja. A dosta često radim i atipične fritule od banana koje su gotove u par minuta i uvijek su mi draža opcija od standardnih”, za kraj objašnjava Kontin.

Recept za brze i jednostavne fritule


Recept za brze i jednostavne fritule

Kako pripremiti zdrave fritule?

Osim činjenice što ćete pripaziti na količinu masnoće, fritule možete učiniti zdravijim ako birate zdravije sastojke, poput Encian kokosovog ulja koje je namijenjeno za svakodnevne pripreme namirnica i slastica.

Zbog svoje stabilnosti na visokim temperaturama ulje je odlično za korištenje u kulinarstvu iako je spektar primjene znatno širi.

  • bez mirisa
  • idealno je za prženje i pečenje zbog termostabilnosti
  • ne sadrži kemikalije, konzervanse, umjetne okuse i boje.

Kokosovo ulje možete pronaći ovdje.

Više ideja i savjeta uz koji će vam ovaj Božić biti savršen potražite u adventskom kalendaru CentraZdravlja koji se nalazi na poveznici i u kojem vas svakog dana očekuje blagdansko darivanje.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije