Beta karoten za zdraviji izgled kože

Beta karoten za zdraviji izgled kože

Beta karoten za zdraviji izgled kože
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Zadržite zdrav izgled kože i njegujte svoj izgled. Uz preparate za sunčanje, ljeti je potrebno koristiti i dodatke u prehrani kako bismo spriječili starenje kože i različita oboljenja. Umjereno sunčanje djeluje blagotvorno na naš organizam, poboljšava raspoloženje i sprječava rahitis kod djece, a kod starijih smanjuje mogućnost obolijevanja od osteoporoze. Problemi mogu nastati kad pretjeramo, jer ultraljubičaste zrake mogu dovesti do preranog boranja i starenja kože te melanoma. Najdjelotvorniju zaštitu od lošeg djelovanja sunca osigurava kombinacija kozmetičkog preparata koji štiti od ultraljubičastih zraka i izbjegavanje sunčanja od 11 do 17 sati.

Na nas djeluju UVA; UVB I UVC zrake. UVA zrake imaju valnu dužinu 320 do 400 nanometara, djeluju na pigment kože i omogućavaju tamnjenje. Krivci su za stvaranje štetnih slobodnih radikala koji oštećuju stanice kože. U posljednjih desetak godina dermatolozi bilježe naglo povećanje broja alergijskih reakcija na sunce zato zaštite svoju kožu od pretjeranog izlaganja suncu.

Preparati za sunčanje obvezan su dio kozmetičke torbice i prva su zapovijed sigurnog uživanja u ljetovanju. Dobri preparati filtriraju sunčeve zrake koje uzrokuju upale kože. Recept za odabir preparata za sunčanje je vrlo jednostavan. Ako nam tip kože dopušta boravak na suncu od 15 minuta, faktor 8 znači da smo zaštićeni osam puta više, odnosno 120 minuta. Većina preparata koje možemo kupiti kod nas, sadrže i UVB filtere, koji smanjuju rizik od nastanka tumora kože. Zaštitno sredstvo potrebno je nanijeti na kožu pola sata prije sunčanja. Budući da se ispiru znojenjem ili kupanje, potrebno ih je nanositi više puta dnevno, ovisno o izlaganju sunčevim zrakama.

Beta karoten

Osim preparata za zaštitu kože, bitno je koristiti povećane količine beta karotena koje mogu potaknuti stvaranje melanina i neutralizirati djelovanje štetnih slobodnih radikala pa time smanjiti negativan učinak sunčevih zraka. Ljeti trebamo uzimati veće količine mrkve, marelice i dinje, jer su bogati beta karotenom. Naravno, pomoći će i uzimanje beta karotena u tabletama, najmanje tri tjedna prije izlaska na sunce, u dnevnoj dozi 75 do 150 mg. Beta karoten je zapravo biljni pigment koji ljudski organizam može pretvoriti u vitamin A, a djeluje kao antioksidans i jača imunitet. Beta karoten ne uzrokuje nus pojave, no vrlo visoke doze mogu obojiti kožu u žuto-narančastu boju. Osobe koje kroz duže vremensko razdoblje uzimaju beta karoten, trebaju uzimati i vitamin E, budući da beta karoten snižava razinu vitamina E.

Uz beta karoten, dobro je uzimati i vitamine B skupine koji poboljšavaju prokrvljenost kože i sprječavaju isušivanje te pomažu održanju zrave i lijepe kože. Svaki član obitelji B vitamina ima jedinstvenu strukturu i funkciju. Vitamini B1, B2, B3 i biotin sudjeluju u raznim aspektima proizvodnje energije. Za metabolizam aminokiselina značajan je vitamin B6, a vitamin B12 i folna kiselina olakšavaju dijeljenje stanica. Skupina B ? vitamina neophodna je u radu živčanog sustava, održavaju normalne funkcije kože, kose, noktiju, jetre, usne šupljine te probavnog sustava.

Ljeti je dobro piti i zeleni čaj koji sadrži hlapiva ulja, vitamine, minerale i kofein. Zeleni čaj djeluje antioksidativno, antimutageno, antikancerogeno i protuupalno.

Svi antioksidansi preveniraju oštećenja izazvana slobodnim radikalima. Nastanak slobodnih radikala uzrokovan je pretjeranim izlaganjem sunčevim zrakama, zagađenjima, dimu cigareta, alkoholu i drugim čimbenicima iz okoliša. Slobodni radikali oštećuju kolagen i elastin te utječu na sintezu melanina što pospješuje nastajanje tzv. ?staračkih pjega?.

Vitamin D je supstanca topljiva u mastima i ovisno o razini pigmentacije kože koja upija UV svjetlo i stupnju izloženosti suncu, oko 80% tjelesnih potreba može se proizvesti u organizmu. Vitamin D nalazi se u ograničenom broju namirnica poput ulja iz jetre bakalara, žumanjka jaja, maslaca i riba iz hladnih sjevernih mora. Smatra se vitaminom budući da njegova sinteza ovisi o izlaganju sunčevim zrakama, iako ima aktivnost hormona. Najbolji način opskrbe organizma vitaminom D je izlaganje sunčevim zrakama u trajanju do 15 minuta, jer se tada automatski regulira količina nastalog vitamina D.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije