Celulit i prehrana

Celulit i prehrana

Celulit i prehrana
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Zašto dolazi do pojave celulita?

Pojava celulita uvjetovana je velikim djelom prisutnošću ženskih spolnih hormona u cirkulaciji. Stoga je normalno da se kod 90% žena pojavljuje celulit. Nakupljanje masti oko bokova i na butinama je fiziološki proces. Žena akumulira rezerve takve masti do kraja svog reproduktivnog razdoblja.

Celulit zapravo potječe od upalnog procesa koji najčešće zahvaća potkožne stanice butina, stražnjice i nogu. Jednostavno rečeno, svaka naša stanica stalno stvara razgradne produkte svojim normalnim staničnim metabolizmom.

Ti se proizvodi razgradnje nazivaju KATABOLITI (od grčkog kata-ballein = baciti, a zapravo znači ?odbaciti od sebe?). Kataboliti bi normalno morali odmah biti apsorbirani od strane limfatičkog sustava. Ako se taj proces ne zbiva kako treba, ako se nečistoće i otpadni produkti staničnog metabolizma ne eliminiraju na odgovarajući fiziološki način, s vremenom se kataboliti zadržavaju u i oko stanica, a stanica da bi se zaštitila u takvom okruženju reagira upalom.

Tako milijuni upaljenih stanica na tim mjestima tvore karakteristične masne jastučiće. Te se ne-estetske tvorbe obično nakupljaju u području stražnjice, a onda se šire na bokove, butine, noge što uvjetuje poremećaje cirkulacije i osjećaj težine i otečenosti u području donjih ekstremiteta.

U prvom stadiju radi se o EDEMATOZNOJ FAZI ili otečenosti raširenoj zbog zadržavanja nakupljene tekućine koji su na području mekog kožnog tkiva pa imamo osjećaj pojave malih jastučića s mekanim sadržajem.

U drugom stadiju celulita radi se o FIBROZI, kada koža postane tvrda i pojavljuju se difuzni čvorići. Taj oblik poznajemo pod pojmom "narančina kora".

U trećoj fazi dolazi do SKLEROZACIJE ili otvrdnuća, te koža na tom području poprima oblik "tapeciranog madraca". Karakteristično za tu fazu su velike otekline i bolovi na sam dodir. Bolovi su kod pojedinih slučajeva stalno prisutni i u unutrašnjem dijelu tkiva. Važno je istaći da ove tri faze i ne ovise jako o dobi, već su individualne od slučaja do slučaja.

Postoje čimbenici koji celulit mogu pogoršati i ublažiti, tu spadaju način života, tjelesna aktivnost i prehrambene navike. Vodeći računa o tim čimbenicima moguće je i utjecati na pojedine faze razvoja celulita i uvelike ublažiti njegovu progresiju.

Evo nekih prehrambenih pravila, ali pri tome morate imati na umu da se borba s celulitom ne vodi samo dva mjeseca prije početka ljeta, već kontinuirano tijekom cijelog života.

Tu je jako važno imati na umu jednu stvar, a ta je da sve što ste dobro radili u životu za svoje zdravlje, kao i ono u čemu ste griješili postaje s godinama vidljivo. Tu se najbolje vidi koliko je točna izjava da je život kumulativan.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije