Ova hrana pomlađuje vašu kožu!

Ova hrana pomlađuje vašu kožu!

Ova hrana pomlađuje vašu kožu!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 12.03.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Nerijetko vidimo ljude koji izgledaju mnogo mlađe nego što zaista jesu. Police trgovina prepune su raznih anti-age preparata koji obećavaju mladoliku i blistavu kožu, ali zbog visoke cijene ih ne mogu svi priuštiti.

Ono što je efektno, a neće nas opaliti po džepu, je hrana koja utječe na smanjenje bora, štiti kožu od starenja i pomaže joj da ostane elastična i hidratizirana.

Žuto i zeleno povrće

Nutricionistica Lily Soutter tvrdi da gotovo ¾ ljudi ne konzumira preporučenu dozu voća i povrća koja iznosi pet dnevnih porcija. Soutter smatra da upravo zbog toga koža stari i pojavljuju se bore kod mlađih osoba. Osim toga, istraživanje provedeno na 716 žena u Japanu pokazalo je da konzumiranje žutog i zelenog povrća dva ili više puta dnevno ima pozitivno djelovanje na smanjenje bora.

Otkrijte kako u pola sata vidljivo zategnuti kožu i pomladiti lice!

Kiwi

Poznato je da je naranča izvrstan izvor vitamina C, ali mnogi ne znaju da upravo kiwi ima dvostruko više vitamina C koji je potreban za proizvodnju kolagena, proteina koji održava kožu elastičnom i čvrstom.

Osim zatezanja kože, vitamin C pospješuje smanjenje suhe kože, a kao antioksidans štiti naše tijelo od štetnih vanjskih utjecaja, poput starenja kože zbog velike izloženosti suncu. Iako ne postoji preporučena doza vitamina C koja je potrebna za djelovanje na kožu, svakodnevna konzumacija hrane koja je bogata ovim vitaminom dobra je za zdravlje općenito.

Divlji losos

Losos je namirnica prepuna astaksantina, antioksidansa koji je zaslužan za roskasto-narančastu boju lososa, a vjeruje se da ima i protuupalna svojstva. Tijekom jednog istraživanje o astaksantinu ispitanici su dobili preporučenu dozu ovog antioksidansa, a drugima su podijelili placebo lijekove. Rezultati su pokazali da ispitanici koji su koristili astaksantin nisu imali vidljiva poboljšanja na koži, ali je koža ispitanika koji su dobili placebo bila u lošijem stanju, s vidljivo smanjenom vlažnosti. Stoga se svima koji žele hidratiziranu i sjajnu kožu preporučuje konzumacija lososa na dnevnoj bazi.

Slatki krumpir

Svi koji su često izloženi suncu već su čuli za antioksidans pod nazivom beta karoten. Namirnice koje su bogate beta karotenom su mrkva, šparoga, marelica, brokula i slatki krumpir, kojem beta karoten daje narančastu boju. Oštećenja na koži uzrokovana suncem jedan su od glavnih razloga starenja kože, a beta karoten štiti kožu od štetnih UV zraka. No, ne treba zanemariti kreme za sunčanje i njihovu ulogu u zaštiti kože, nego ih treba kombinirati s beta karotenom.

Otkrijete 7 tajni lijepe i glatke kože!

Maslinovo ulje

Osim dodavanja u hranu, mnogi koriste maslinovo ulje kao prirodni kozmetički preparat za razne maske i kreme za kožu. Razlog tome je što je maslinovo ulje izvor nezasićenih masnih kiselina važnih za održavanje kože čvrstom i elastičnom. Također, osobe koje koriste maslinovo ulje tijekom ljetnih mjeseci smanjuju mogućnost oštećenja kože uzrokovanog suncem.

Zeleni čaj

Antioksidansi u zelenom čaju još su jedan od zaštitnika kože, posebice kad se radi o zaštiti od UV zraka. Osobe koje često piju zeleni čaj primjećuju smanjenu hrapavost kože te povećanje elastičnosti i hidratacije. Ipak, ne treba pretjerivati sa zelenim čajem jer sadrži kofein koji uzrokuju aritmiju srca i nesanicu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije