Želite li ravan trbuh? Izbjegavajte ovu hranu!

Želite li ravan trbuh? Izbjegavajte ovu hranu!

Želite li ravan trbuh? Izbjegavajte ovu hranu!
  • Objavljeno: Utorak, 26.04.2016.
  • Broj pregleda: 4.816
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Počeli ste redovito vježbati i usvojili ste zdravije prehrambene navike ali rezultati na području trbuha još uvijek nisu vidljivi. Trebate znati da su neke namirnice jako zdrave ali mogu uzrokovati nadutost, plinove, grčeve i osjećaj napetosti na području abdomena.

Mlijeko i mliječni proizvodi

Ako osjećate probavne smetnje i nadutost nakon konzumacije mlijeka i mliječnih proizvoda, vrlo vjerojatno ste intolerantni na laktozu. Intolerancija na laktozu je vrlo česta i posljedica je manjka probavnog enzima laktaze koji je odgovoran za pravilnu razgradnju mliječnog šećera. Najčešći simptomi su nadutost, plinovi, dijareja ili zatvor.

Isprobajte 3 začina za ravan trbuh!

Gazirana (mineralna) voda

Ako ste prestali piti voćne sokove pune šećera i odlučili ste piti samo vodu, na dobrom ste putu. No, piti samo vodu ne znači da možete piti gaziranu vodu, iako nije štetna za zdravlje. Gazirana voda može uzrokovati osjećaj nelagode na području abdomena, plinove i nadutost. Umjesto gazirane vode pijte običnu vodu obogaćenu kriškom citrusnog voća.

Grah i mahunarke

Grah i mahunarke su odlični za zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava ali mogu uzrokovati probavne smetnje. Ova hrana sadrži ugljikohidrate poznate pod nazivom oligosaharidi koji kod nekih osoba uzrokuju probavne smetnje, kao što su nelagodan osjećaj na području abdomena, bolni plinovi, grčevi i bolna nadutost. Grah i mahunarke prije kuhanja uvijek trebate namakati u vodi i dobro isprati.

Provjerite kako brže i lakše do ravnog trbuha!

Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice su zdrave i odličan su izvor vlakana. Iako je povećanje unosa vlakana odlično za prevenciju pretilosti, srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i nekih vrsta raka, povećanje unosa vlakana može uzrokovati probavne smetnje i nadutost.

Kod povećanja unosa vlakana je ključno razdoblje prilagodbe. Unos vlakana postupno povećavajte kako bi se probavni sustav navikao na njih. Naglo povećanje unosa vlakana će kod većine osoba uzrokovati probavne smetnje.

Kupusnjače

Kupusnjače kao što su cvjetača, kupus, brokula i kelj, mogu uzrokovati nadutost i plinove. Većina kupusnjača sadrži rafinozu, vrstu saharida koji može uzrokovati poteškoće u radu probavnog sustava i niz probavnih smetnji. Ako ste povećali unos kupusnjača, svakako povećajte unos probiotika.

Saznajte što trebate jesti za ravan trbuh!

Jabuke

Jabuke su odlične za zdravlje. Istraživanja su pokazala da smanjuju rizik od nastanka niza bolesti, uključujući bolesti kardiovaskularnog sustava, dijabetes tipa 2 i različite vrste raka. Jabuke su jako dobar izvor vlakana što znači da mogu uzrokovati probavne smetnje kod osoba koje nisu naviknute na povećan unos vlakana.

Proizvodi bez šećera

Veliki broj ljudi počne konzumirati proizvode bez šećera kako bi uklonili suvišne kilograme. No, trebate znati da su ti proizvodi štetni za zdravlje i mogu povećati rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti. Proizvodi bez šećera sadrže umjetni šećer koji na probavni sustav djeluju još štetnije od prirodnog šećera. Ako ste primijetili nadutost nakon uzimanja nekih sokova, grickalica ili žvakaćih guma, moguće je da je nadutost posljedica umjetnog šećera.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije