Provjerite kojih 10 namirnica može ubiti vašeg kućnog ljubimca!

Provjerite kojih 10 namirnica može ubiti vašeg kućnog ljubimca!

Provjerite kojih 10 namirnica može ubiti vašeg kućnog ljubimca!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 03.07.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Rado dijelimo hranu s ljubimcima, iako znamo da određene namirnice ne smiju jesti. Budući da je voće i povrće zdravo za čovjeka, automatski pretpostavljamo da je zdravo i za našeg čupavca. Međutim, postoje namirnice koje na njih djeluju toksično. Ne postoji ništa gore od toga da vaš ljubimac pati zbog pogreške u prehrani, zar ne? Dakle, ako planirate podijeliti zalogaj sa svojim ljubimcem, pobrinite se da ga ne hranite sljedećim namirnicama:

Grožđe i grožđice

Činjenica da su grožđe i grožđice otrovni za pse postaje sve poznatija među vlasnicima kućnih ljubimaca. Dok neki psi mogu konzumirati grožđe i/ili grožđice bez ikakvih simptoma, drugi mogu zadobiti trajno oštećenje bubrega. Jednostavno se ne isplati riskirati.

Luk i češnjak

Dok neki tvrde da je češnjak zdrav i za pse, stručnjaci upozoravaju da na njih može djelovati izrazito toksično. Simptomi trovanja lukom ili češnjakom uključuju letargiju, povišen broj otkucaja srca, blijede desni i respiratorne probleme.

Provjerite kojih 10 navika vlasnika kućnih ljubimaca izluđuju veterinare!

Trešnje

Postoji mnogo vrsta trešanja i sve djeluju toksično na ljubimca. Zapravo, ljubimac smije bezbrižno pojesti plod (meso) trešnje, ali mu nikako ne smijete davati stapku, lišće i košticu. Ovi dijelovi trešnje mogu dovesti do respiratornih komplikacija, čak i smrti.

Gljive

Iako je samo nekoliko vrsta gljiva otrovno za kućne ljubimce, ponekad je teško raspoznati o kojoj se točno vrsti radi. Zato je nakon konzumacije gljiva psa odmah potrebno odvesti veterinaru. U protivnom, pas može doživjeti razne napadaje, drhtavicu i zatajenje organa.

Ribizli

Ribizli imaju istu razinu toksičnosti kao i grožđe. Čak i ako ne primijetite povraćanje i proljev nakon konzumacije, svejedno odvedite ljubimca na pregled. Ribizli mogu uzrokovati zatajenje bubrega.

Sirovi krumpir

Iako se ponekad krumpir nalazi u kvalitetnoj hrani za pse, u sirovom ili nedovoljno obrađenom obliku je toksičan. Takav krumpir je toksičan čak i za ljude! Simptomi toksičnosti uključuju mučninu, povraćanje, nepravilan rad srca i razne napadaje.

Marelica

Kao i kod trešanja, sjemenka, lišće i stabljika marelice su toksični za pse. Plod mogu konzumirati bez ikakvih negativnih učinaka, no potrebno je biti na oprezu kada se radi o ostalim dijelovima voćke.

Saznajte kako kućnim ljubimcima olakšati ljetne sparine!

Rabarbara

Lišće i stabljika rabarbare smanjuju razinu kalcija u tijelu kućnog ljubimca. To može dovesti do zatajenja bubrega i drugih zdravstvenih problema.

Sjemenke jabuke

Iako su jabuke sigurne za pse, svakako ih treba davati s oprezom. Sjemenke jabuke su vrlo toksične za pse.

Stabljika rajčice

Dok plod i pulpa rajčice mogu biti izuzetno korisne za pse, sama biljka je vrlo otrovna. Stabljike i listovi rajčice mogu uzrokovati gastrointestinalne poremećaje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije