Trebate li antibiotike?

Trebate li antibiotike?

Trebate li antibiotike?
 • Objavljeno: Utorak, 04.01.2011.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Kategorija: Lijekovi

Mislite li da su antibiotici brzo rješenje za začepljen nos, kašalj i grlobolju? Niste jedini. Ljudi se često odlučuju za antibiotike za razne simptome prehlade ili ako trebaju brzo ozdraviti.

Postoji samo jedan problem. Dok su antibiotici izvrsni na ubijanje bakterija, oni su beskorisni za ubijanje virusa, uključujući i gripu, jer 90% respiratornih infekcija je uzrokovano virusima.

Antibiotici su snažni lijekovi koje se bore protiv bakterijske infekcije. Kada se koriste ispravno, antibiotici mogu spasiti živote. Oni ubijaju bakterije ili sprječavaju njihovo množenje.

Antibiotici se ne bore protiv infekcija uzrokovanih virusima, kao što su:

 • prehlada
 • gripa
 • većina vrsta kašalja i bronhitisa
 • upale grla, osim ako nije uzrokovana streptokokom


Ako ste bolesni zbog virusa, uzimanje antibiotika može učiniti više zla nego dobra. Svaki put kada uzmete antibiotike, možete povećati šanse da će im bakterije odoljeti. Kasnije, mogli biste dobiti ili proširiti infekciju koji antibiotici ne mogu izliječiti.

Na primjer, samo 2% infekcija sinusa je uzrokovano bakterijama koje zahtijevaju antibiotik.

Svaki antibiotik djeluje samo na određene vrste infekcije, i vaš liječnik će najbolje moći usporediti vaše potrebe s raspoloživim lijekovima. Također, osoba može imati alergije koje eliminiraju određene antibiotike, kao što su alergije na penicilin.

U većini slučajeva, liječnik mora izabrati antibiotik na temelju najvjerojatnijeg uzroka infekcije. Na primjer, ako imate bolove u uhu, liječnik zna koje vrste bakterija uzrokuju većinu upala uha. On će odabrati antibiotik koji se najbolje bori protiv ove vrste bakterija. U drugom primjeru, nekoliko bakterija uzrokuje oko 90% upala pluća u prethodno zdravih osoba. Ako imate dijagnozu upale pluća, liječnik će odabrati antibiotik koji će ubiti te bakterije.

Važno je naučiti kako ispravno uzeti antibiotike. Pročitajte upute da vidite koliko tableta smijete uzeti i koliko često. Također, pitajte svog ljekarnika ako postoji nešto što biste trebali znati o lijekovima.

Važno pitanje je kako se lijek treba uzeti. Neki lijekovi se ne smiju uzeti na prazan želudac, a drugi se smiju uzeti samo s vodom. Neispravno uzimanje antibiotika može utjecati na njihovu apsorpciju, smanjenje ili uklanjanje njihove učinkovitosti.

Antibiotici mogu imati nuspojave. Neke od uobičajenih nuspojava mogu uključivati:

 • mekanu stolicu ili proljev
 • iritaciju želuca


Trebate obavijestiti svog liječnika ako imate bilo koju od sljedećih nuspojava:

 • povraćanje
 • teški vodenasti proljev i grčeve u trbuhu
 • alergijske reakcije (otežano disanje, osip, oticanje usana, lica ili jezika, nesvjestica)
 • vaginalni svrab ili iscjedak
 • bijele mrlje na jeziku

Nekada je teško razlikovati virusne infekcije od blagih do umjerenih bakterijskih infekcija na temelju simptoma. Evo pet stvari koje će većina liječnika uzeti u obzir prilikom donošenja te odluke:

Groznica

Ako imate povišenu temperaturu, tresete se i hladno vam je, možete imati bakterijske infekcije, ali ovi simptomi su također česti kod virusnih bolesti kao što je gripa. Liječnici će temeljiti odluku na vjerojatnosti da li je sezona gripe i koliko su pacijenata imali sa sličnim simptomima. Ako imate povišenu temperaturu, a gripa kruži okolo, vjerojatno ćete napustiti ordinaciju bez antibiotika.

Duljina vremena koliko ste bolesni

Virusne infekcije koje traju neko vrijeme ponekad se mogu pretvoriti u veći problem, kao što je sinusna infekcija. Dakle, ako se simptomi povlače tjednima, veća je vjerojatnost da trebate antibiotike. Ipak, većinu vremena, dugotrajni simptomi su zbog virusa, a ne bakterija.

Boja

Iscjedak iz nosa ima tendenciju da bude tanak i jasan tijekom virusne infekcije, dok zelena ili žuta boja sluzi može biti znak bakterija.

Upaljeno grlo

Iako je crveno i izgleda užasno, liječnik može uočiti bijele točke, koje mogu biti znak bakterija. Većina prehlada počinje s grloboljom, ali grlobolja bez drugih simptoma prehlade (kao što je curenje iz nosa) može biti streptokokna infekcija, što zahtijeva antibiotike.

Testiranje

Laboratorijski test je jedini način kako bi se utvrdilo da li zaista trebate antibiotike. Liječnik može prikupiti uzorak iz nosa ili uzeti obrisak ždrijela.

Kada uzimate antibiotik, slijedite upute pažljivo. Važno je završiti terapiju, čak i ako se osjećate bolje. Ne spremajte antibiotike za kasnije i nemojte koristiti tuđe recepte

Vitashop

Najnovije

Najčitanije