Isključivost u prehrani djece nije poželjna

Isključivost u prehrani djece nije poželjna

Isključivost u prehrani djece nije poželjna
  • Objavljeno: Petak, 09.09.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Majka i dijete

Raznovrsna prehrana

Ništa što je previše ekstremno i sputavajuće nije dobro, s obzirom na to da je ključ pravilne prehrane svakako umjerenost - ničega premalo i ničega previše!

U želji da održe zdravlje i spriječe kronične boleste, sve više ljudi postaje isključivo u prehrani i bira samo određene namirnice. Uglavnom je posrijedi vegetarijanski ili makrobiotički način prehrane. To je svojevrsni životni stil obitelji, često odabran zbog brige za životinje i okoliš. U načelu ima dobre elemente, ali kod djece i adolescenata uvijek postoji opasnost od neodgovarajućeg unosa potrebnih nutrijenata i stoga takvi načini prehrane nose i određene rizike.

Potrebni su znanje i stručnost kako bi se kreirao jelovnik za odraslu osobu, a kamoli za dijete u razdoblju intenzivna rasta i razvoja. Jer, djeca bi trebala uzimati namirnice iz svih skupina prehrambene piramide, poštujući broj serviranja. Niti jedna namirnica, ma koliko hranjiva bila, ne sadrži idealan omjer hranjivih tvari, jer one djeluju timski. Naime, jedan nutrijent ne može nadoknaditi pomanjkanje drugoga te ih je stoga nužno pravilno kombinirati.

Manja je opasnost ako je riječ o laktovegetarijanskoj prehrani, koja uključuje jaja, mlijeko, mliječne proizvode i ribu. Valja samo paziti da se djetetu nadomjesti dovoljno vitamina B12 i željeza. Nešto je stroža prehrana u laktovegetarijanaca koji uz biljne namirnice uzimaju još samo mlijeko i mliječne proizvode.

Najveći je rizik za dijete stroga veganska prehrana i makrobiotika koje potpuno isključuju namirnice životinjskog podrijetla (meso, jaja, ribe, morski plodovi, mlijeko, mliječni proizvodi). Posljedice ovise o životnoj dobi djeteta, a najjače će se ispoljiti u vrijeme intenzivna rasta i razvoja, kad su mu nužne hranjive tvari, a niti jedna namirnica ne može potpuno zamijeniti drugu.

Zbog svih tih razloga, dijete ne bi smjelo biti na vegetarijanskoj ili makrobiotičkoj prehrani do završetka puberteta. Ako unatoč preporukama roditelji na tome inzistiraju, najbolje što možemo učiniti jest osigurati mu stručan nadzor, tj. savjetovanje i kontrolu pedijatra i nutricionista.

Adolescenti se često okreću vegetarijanstvu zbog želje za isticanjem. Iskazuju svoju volju, imaju svoje mišljenje, ali nemaju potrebno znanje o pravilnoj prehrani, tako da se njihova prehrana uglavnom svede na porciju povrća sa smeđom rižom. Deficiti su to izraženiji što je adolescentna osoba više tjelesno aktivna ili intenzivno trenira. Što je prehrana stroža, to manje odgovara potrebama njihova organizma, pa postoji potencijalna opasnost od manjka visokovrijednih proteina, omega-3 masnih kiselina, glutationa, vitamina A, vitamina B12, željeza, kalcija, cinka i selena. Nedostatak željeza ne samo da dovodi do anemije, nego otvara vrata pojačanoj apsorpciji mangana, što može dovesti do mogućeg oštećenja jetre i povećana taloženja u organizmu, pa i do trovanja.

Zbog svih tih "pogrešaka", nužno je raditi na edukaciji, ne samo vegetarijanaca nego i drugih skupina koje žele ili zbog zdravstvenog stanja moraju uvesti promjene u prehrani.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije