Kako odgojiti neovisno dijete?

Kako odgojiti neovisno dijete?

Kako odgojiti neovisno dijete?
  • Objavljeno: Utorak, 28.07.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Majka i dijete

Od ranog djetinjstva će vaše dijete početi pokazivati znakove da želi biti neovisno. U ovu fazu djeca obično ulaze u dobi od 18 mjeseci, a ona postaje vrlo izražena sa 2 godine. Svaki roditelj iščekuje završetak te faze, ali je ona ključna za djetetov razvoj.

Zašto je neovisnost važna?

Roditelju je jedan od najvažnijih ciljeva taj da odgoji dijete koje će biti odgovorna odrasla osoba. To ćete postići tako da djetetu dopustite neovisnost. Način na koji ćete se ponijeti u određenoj situaciji pomoći će u oblikovanju djetetove osobnosti. Naravno, djetetu ne smijete dopustiti da samostalno donosi sve odluke jer za to nije dovoljno zrelo. To će za dijete biti štetno i predstavljat će veliko emocionalno opterećenje.

Nemojte djetetu dati previše izbora

Previše izbora će zbuniti dijete. Ako dijete nema dovoljno samopouzdanja za donošenje odluka, to će za njega biti iscrpljujući zadatak. Dobro bi bilo da dijete ima dvije do tri mogućnosti. Možete ga usmjeriti što da odabere. Kako će dijete biti starije, bez straha počnite povećavati broj mogućnosti.

Naučite dijete novim vještinama

Kada dijete uči nove vještine, tada njegovo samopouzdanje raste. Tada će dijete početi razvijati svijest i shvatit će da je neovisnost nešto pozitivno, a samostalnost privilegija. Tada će shvatiti koliko sloboda može biti dobra i da je zapravo sloboda ta koja ispunjava.

Vjerujte da je vaše dijete za nešto sposobno

Nije uvijek lako dopustiti djetetu da nešto samostalno napravi, pogotovo onda kada ne možete predvidjeti ishod. No, dijete mora naučiti biti samostalno.

Ohrabrite dijete da isprobava i istražuje nove stvari. Djetetovo samopouzdanje ćete povećati tako da mu vjerujete.

Dopustite djetetu da povremeno odabire što će obući, dajte mu nekoliko mogućnosti, ali neka konačna odluka bude njegova.

Dopustite djetetu da vam pomogne dok nešto obavljate. Dajte djetetu poseban zadatak, kao što je slaganje i uparivanje čarapa, dok radite nešto drugo.

Neovisnost i starija djeca

Proširite mogućnost izbora

U dobi od 8 godina, primijetit ćete da dijete sve češće počinje samostalno donositi odluke. Pratite djetetov razvoj, pomognite mu u donošenju složenijih odluka, ali mu uvijek dajte do znanja da ima slobodu.

Popuštajte kontrolu

Morate se početi polako odupirati potrebi za kontrolom jer ćete idućih nekoliko godina morati popustiti, htjeli to ili ne. Jasno dajte do znanja koja očekivanja imate i koje granice se ne smiju prelaziti.

Potaknite dijete da donosi odluke

Dijete će, što se više bliži adolescentskoj dobi, u sve većoj mjeri početi pokazivati pobunjenički duh. Nemojte mu ograničavati mogućnosti izbora, već ga upoznajte s posljedicama koje ga čekaju kada donese neku odluku. Na taj način ćete ga naučiti da se prije donošenja određene odluke treba informirati.

Budite ljubazni

Vaše dijete će u određenom razdoblju života početi naglo mijenjati raspoloženja koja ponekad neće biti naročito ugodna. Vaša podrška je sada izrazito važna. Uvijek dajte konstruktivnu kritiku, ali imajte razumijevanja i budite ljubazni.

Najnovije

Najčitanije