Majčino mlijeko - prvi korak ka zdravom djetinjstvu

Majčino mlijeko - prvi korak ka zdravom djetinjstvu

Majčino mlijeko - prvi korak ka zdravom djetinjstvu
  • Objavljeno: Utorak, 09.06.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Majka i dijete

Dojenje je najprirodniji način hranjenja novorođenčeta. Majčino mlijeko sadrži preo 200 različitih sastojaka koje savršeno odgovaraju potrebama vašeg djeteta. Osim toga majčino mlijeko je:

- djetetu uvijek dostupno

- na savršenoj temperaturi za konzumaciju

- sigurno od bakterija i nečistoća

- ne košta ni jedne lipe.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) savjetuje isključivo dojenje novorođenčadi u prvih šest mjeseci života. Istraživanja su između ostalog pokazala kako dojena djeca rjeđe obolijevaju od upale srednjeg uha, te su manje podložna infekcijama dišnih putova i probavnog trakta, a puno rjeđe u kasnijoj dobi pate od pretilosti ili šećerne bolesti - tipa 2.

Majčino mlijeko prilagođava se dobi i vašeg djeteta

Majčino mlijeko se mijenja prema dobi vašeg djeteta i u svakom trenutku zadovoljava sve potrebe vašeg djeteta tijekom njegovog rasta i razvoja. 


Ključni sastojak koji se mijenja su bjelančevine. Majčino mlijeko u početku sadrži više bjelančevina jer su one potrebne djetetu kako bi moglo veoma brzo rasti, a kasnije se količina bjelančevina u majčinu mlijeku smanjuje zbog manjih potreba.

Prilagodbom na sve sporiju brzinu rasta i povezano smanjenje zahtjeva za bjelančevinama, udio bjelančevina u majčinu mlijeku mijenja se kako bi savršeno zadovoljio potrebe dojenčeta.

Jedinstvena kvaliteta bjelančevina u majčinu mlijeku upravo je ono što ga čini tako posebnim.

Bjelančevine se sastoje od manjih sastavnica,  aminokiselina. Svaka aminokiselina ima specifičnu ulogu u zdravlju i razvoju djeteta te je stoga svaka od njih potrebna u točno određenim količinama. Upravo kombinacija tih aminokiselina u odgovarajućim količinama određuje kvalitetu bjelančevine. Na primjer, kvaliteta bjelančevina u majčinu mlijeku značajno se razlikuje od kvalitete bjelančevina u kravljem mlijeku.

Bjelančevine su temeljna gradivna jedinica za rast i razvoj!

Do šestog mjeseca Vaše je dijete vjerojatno udvostručilo svoju porođajnu težinu, a do prvog rođendana utrostručit će porođajnu težinu te povećati svoju visinu za pola. Prva godina predstavlja najbrži rast u njegovu životu. 

Medicinski stručnjaci i istraživači smatraju da su bjelančevine jedna od najvažnijih hranjivih tvari, ne samo za rast, već i za razvoj Vašeg djeteta! Bjelančevine su temeljna sastavnica tkiva u našem tijelu: mišića, organa, enzima, hormona, krvi, kože, kose.

Bjelančevine također imaju važnu ulogu u zdravlju probavnog sustava i zdravlju imunosnog sustava.  Ne morate se brinuti za unos bjelančevina svojega djeteta. Majčino mlijeko pruža pravu kombinaciju visokokvalitetnih bjelančevina u količinama potrebnima Vašem djetetu koje raste. 

Više o ulozi majčinog mlijeka u rastu i razvoju vašeg djeteta pogledajte u video prilogu:

Važna napomena: Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje dojenje do 2. godine života.

www.bebe-nestle.hr

Vitashop

Najnovije

Najčitanije