Probiotici za zdravlje uha i grla

Probiotici za zdravlje uha i grla

Probiotici za zdravlje uha i grla
  • Objavljeno: Petak, 04.11.2011.
  • Broj pregleda: 5.213
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Majka i dijete

Važnost probiotika i za zdravlje usne šupljine, grla i srednjeg uha

Znanstvenici su tek nedavno otkrili konkretnu važnost probiotika i za zdravlje usne šupljine, grla i srednjeg uha.

Infekcije gornjeg dijela respiratornog sustava čest su problem kod dojenčadi i male djece, osobito infekcije srednjeg uha (otitis media), koje zbog učestalih posjeta liječniku i prateće terapije ovog stanja predstavljaju znatno opterećenje za zdravstveni sustav. U terapijskom smislu, do sada nije bilo metode koja bi imala konzistentnu učinkovitost u prevenciji i smanjenju rizika od takvih infekcija. Primjena antibiotika, osobito kod ponavljajućih infekcija uha, nosi svoje rizike, uključujući i negativan utjecaj na fiziološku bakterijsku floru i stalni porast broja patogenih mikroorganizama otpornih na antibiotike.

Probiotici u gornjem dijelu dišnog trakta

Danas je općeprihvaćeno djelovanje probiotskih bakterija na zdravlje i funkciju probavnog sustava. No, znanstvenici su tek nedavno otkrili konkretnu važnost probiotika (pro bios=za život) za zdravlje usne šupljine, grla i srednjeg uha.

Fiziološku bakterijsku floru gornjih dišnih putova čini više od 700 različitih vrsta bakterija. Zdrava flora gornjega dišnog sustava važna je brana širenju patogenih mikroorganizama, a njezin dominantan član je Streptococcus salivarius. Studije su potvrdile da zdrava djeca imaju više razine streptokoka koji inhibiraju patogene nego djeca sklona infekcijama uha.

Ti inhibitorni streptokoki u kontroliranim istraživanjima znatno su smanjili stopu ponavljanja infekcija uha. Otkriće načina djelovanja Streptococcus salivariusa zapravo je golem iskorak na području probiotika, čija uloga postaje nezaobilazna i u prirodnoj zaštiti zdravlja usne šupljine i srednjeg uha (poznato je da se infektivne bakterije iz grla šire prema srednjem uhu). Korisni soj bakterije Streptococcus salivarius K12, putem održavanja normalne flore gornjega dišnog sustava, iskazuje novootkrivena probiotska svojstva u prirodnoj zaštiti od infekcija. Istraživači su naglasili nekoliko načina na koji Streptococcus salivarius djeluje probiotski.

Izlučivanjem bakteriocinu sličnih tvari, poput salivaricina A i salivaricina B, aktivno se bori protiv patogenih bakterija s kojima se nadmeće za životni prostor u grlu i nosu. Njegova prisutnost djeluje i protuupalno na regulatorni sustav sluznice gornjega dišnog sustava, jer ta dobra bakterija biokemijski komunicira s našim organizmom i čuva prirodnu homeostazu tkiva. Onda kad je u flori sluznice prisutan Streptococcus salivarius, tkivo reagira pametnim upalnim odgovorom.

Tako danas probiotici dobivaju sve veći značaj kao vanjski čimbenik u hrani koji, premda nema hranjivu vrijednost, pokazuje iznimno korisnu simbiotsku aktivnost, čime zapravo označava prirodnu povezanost ljudskog tijela i njegovih vanjskih saveznika.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije