Vitamini i minerali koje možete dobiti u Frutek mami - zašto su korisni?

Vitamini i minerali koje možete dobiti u Frutek mami - zašto su korisni?

Vitamini i minerali koje možete dobiti u Frutek mami - zašto su korisni?
  • Objavljeno: Četvrtak, 27.10.2011.
  • Broj pregleda: 4.793
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Majka i dijete

Vitamini i minerali - zašto su korisni?

Folna kiselina je vrlo bitna u razvoju zametka, zato je žene trebaju uzimati čim počnu planirati trudnoću. Dovoljan unos folne kiseline bitan je, naravno, i inače u svim životnim razdobljima jer taj vitamin ima mnoge bitne uloge u tijelu. Kako je tijelo samo ne može proizvoditi, moramo je unositi prehranom. Dobar izvor folata predstavljaju lisnato povrće, žitne klice, grah, orasi, mlijeko, agrumi i grožđe.

Žele li dovoljnu količinu folne kiseline unijeti u tijelo hranom, trudnice i dojilje trebale bi pojesti približno 14 naranča na dan.

Potreba za željezom u razdoblju trudnoće se poveća jer se, kao prilagodba na veću količinu krvi u krvotoku i potrebe za prijenosom kisika, mora povećati količina hemoglobina. U prehrani je željezom najbogatije meso, a sadržavaju ga i mahune, punozrnate žitarice i povrće. Apsorpcija nehemskoga željeza poboljšava se istodobnim uzimanjem vitamina C.

Trudnica ili dojilja morala bi pojesti približno kilogram govedine ili 700 g špinata na dan da bi zadovoljila dnevne potrebe za željezom!

Vitamin C bitan je u funkcioniranju imunološkog sustava i sinteze kolagena. Nalazi se među ostalim u bobičastom voću, agrumima, rajčici, brokuli, špinatu, krumpiru, cvjetači i paprici.

Za zadovoljenje dnevne potrebe za vitaminom C trudnice i dojilje morale bi svaki dan pojesti približno 200 g jagoda ili dvije naranče ili tri kivija.

Tiamin (vitamin B1) poznat je kao vitamin za bistar um jer je bitan u funkcioniranju živčanog sustava. Sudjeluje i u metabolizmu ugljikohidrata. Najvažniji izvor tiamina u prehrani čovjeka predstavljaju punovrijedne žitarice, a najbolji je izvor tog vitamina inače kvasac.

Dnevne potrebe za vitaminom B1 zadovoljili bismo kad bismo pojeli približno 8 g osušenoga pivskog kvasca ili 500 g punozrnatoga pšeničnog kruha.

Vitamin B2 (riboflavin) bitan je za zdravu kožu i djelovanje membrana sluznice. Prepoznatljiva je i njegova uloga u funkcioniranju vida. Dobri prirodni izvori vitamina B2 su mlijeko i mliječni proizvodi, ribe i proizvodi od punovrijednih žitarica.

Dnevne potrebe za vitaminom B2 zadovoljili bismo s približno kilogramom cipala.

Vitamin B6 neizostavan je u funkcioniranju imunološkog i živčanog sustava, a osim toga poznat je i njegov utjecaj na smanjenje umora. U većim količinama nalazi se u piletini, ribama i nekom povrću, npr. kupusu i zelenom grahu. Nalazi se i u krumpiru, bananama i punovrijednim žitaricama.

Kad bismo željeli dovoljnu količinu vitamina B6 unijeti hranom, trebali bismo pojesti približno 7 banana ili 600 g kuhanog krumpira.

Vitamin B12 bitan je za zdravu krv jer sudjeluje u procesu stvaranja crvenih krvnih zrnaca. Prepoznatljiva je i njegova uloga u funkcioniranju mozga. Najbogatiji izvor vitamina B12 su jetra, ali je bolje da ih trudnice ne konzumiraju. Vitamin B12 nalazi se u mesu, ribama, jajima, mlijeku i mliječnim proizvodima. 

Sok Frutek mama sadržava toliko vitamina B12 koliko ga ima u približno 6 jaja!

Cink je bitan u procesu sinteze DNK te za normalnu plodnost i reprodukciju. Zato predstavlja obvezan sastojak u prehrani žena koje namjeravaju zatrudnjeti, a i njihovih partnera. U drugom i trećem tromjesečju trudnoće te u razdoblju dojenja potrebe za cinkom se znatno povećaju, a i apsorpcija cinka u tim je razdobljima učinkovitija. Dobri su prirodni izvori cinka meso, jaja, mlijeko i sirevi.

Dnevne potrebe za cinkom zadovoljili bismo s približno 250 g govedine ili kilogramom pilećih prsa.

Ako zbog stila života ili drugih ograničenja ne konzumirate uravnoteženu i raznovrsnu hranu, za postizanje dovoljne količine bitnih hranjivih tvari možete si brzo, jednostavno i ukusno pomoći sa sokom Frutek mama.

Povećana potreba za tekućinom

U razdoblju trudnoće vrlo je bitna i hidratizacija tijela. Prenizak unos tekućine uzrokuje opće loše osjećanje, a može uzrokovati i zdravstvene probleme. U razdoblju trudnoće dovoljan je unos vode posebno bitan jer su potrebe povećane. Ako preporučen unos tekućine za odraslu ženu iznosi 2 litre, on je u razdoblju trudnoće povećan za 3 dl.

Kako je osnova majčinog mlijeka voda, potrebe za tekućinom nešto su veće i kod dojilja. Tako preporučujemo da dojilja popije 2,5 do 3 litre tekućine na dan (700 ml više od uobičajenih preporuka za odrasle žene). Potrebe se dodatno povećaju uz intenzivno znojenje ili za vrijeme vrućine.

Koristan, ukusan, praktičan

Sokovi Frutek mama u praktičnoj su ambalaži s poklopcem koji dobro brtvi i zato potpuno primjereni za nošenje u torbici. Tako je zdrava užina uvijek nadohvat ruke dok ste na putu.

U razdoblju trudnoće i dojenja potrebe organizma za vitaminima i mineralima znatno se povećaju. Povećane dnevne potrebe možete na jednostavan, zdrav i ukusan način zadovoljiti sokom Frutek mama: 2 dl soka zadovoljava pokrivanje približno 50% dnevnih potreba za folnom kiselinom koja je bitna za rast tkiva u trudnoći, za vitaminom C, vitaminima B1, B2, B6 i B12 te mineralima željezom i cinkom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije