Zdravlje muškarca

Zdravlje muškarca

Zdravlje muškarca
  • Objavljeno: Srijeda, 11.02.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

OSTALI PROBLEMI MUŠKARACA

Slaba higijena povezana je s infekcijama mokraćnoga trakta i rakom spolovila, a ovi problemi se javljaju više kod neobrezanih nego kod obrezanih muškaraca. Neobrezani muškarci trebali bi se svakodnevno prati ispod prepucija. Isto tako biste jednom mjesečno trebali pažljivo obaviti samopregled testisa da provjerite nema li kvržica ili povećanja. Rak testisa, iako rijedak, najvjerojatnije će pogoditi muškarce mlađe od 40 godina. Ako osjetite bolove ili nateknuće u testisima ili mošnji koji se ne mogu tek tako objasniti, obratite se svojem liječniku.

Problemi s mokraćnim mjehurom i prostatom razvijaju se postupno tijekom mnogih godina, što je razlog zbog kojega mnogi muškarci prihvaćaju teškoće pri mokrenju i ejakulaciji kao normalne posljedice starenja. Prostata je žlijezda veličine oraha koja djelomično okružuje uretru - cijev koja odvodi mokraću iz mokraćnog mjehura. S vremenom prostata može nateći, stežući uretru i izazivajući često, bolno mokrenje.

Poremećaj koji nije u vezi s time, rak prostate najčešća je vrsta raka u muškaraca, osobito onih starijih od 50 godina. Kao i sa svim oblicima raka, rano otkrivanje ključno je za uspješno liječenje; stoga je važno obavljati redovite fizičke provjere i pregledati se ako se pojave simptomi. Iako medicinska intervencija ostaje pomalo sporna, trebali biste porazgovarati o svim očiglednim teškoćama sa svojim liječnikom, koji vas može informirati o rezultatima najnovijih istraživanja i preporučiti odgovarajuće liječenje.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije