Namirnice koje (ne)smijete konzumirati nakon isteka roka trajanja

Namirnice koje (ne)smijete konzumirati nakon isteka roka trajanja

Namirnice koje (ne)smijete konzumirati nakon isteka roka trajanja
  • Objavljeno: Petak, 09.12.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Upravo ste otkrili jogurt koji se nalazi tko zna koliko dugo na kraju vašeg hladnjaka. Prošao mu je rok trajanja, ali vam je glupo baciti ga. Je li on još uvijek siguran za konzumaciju?

Zanimljivo je da datumi na pakiranjima ne govore cijelu priču. "Ljudi te datume često nazivaju "rokovima valjanosti", ali njih zapravo određuje proizvođač i odnose se na kvalitetu, a ne na sigurnost", govori dr. sc. Don Schaffner, prehrambeni mikrobiolog i istaknuti profesor na Sveučilištu Rutgers, znanosti o okolišu i biologiji. "Boja, miris i okus hrane mijenjaju se tijekom vremena, tako da je ove datume postavio proizvođač kako bi rekao "ova će hrana biti najbolja ako se pojede do ovog datuma".

Prema Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH), rok trajanja hrane označava se riječima "najbolje upotrijebiti do" i "upotrijebiti do". Navod "najbolje upotrijebiti do" govori o kvaliteti hrane, to jest nakon njegovog isteka hrana je još određeno vrijeme sigurna za konzumaciju pod uvjetom da se čuvala prema uputama navedenim na pakiranju i da pakiranje nije bilo oštećeno. Međutim, proizvođač više ne jamči da će proizvod biti jednake kvalitete jer hrana može izgubiti aromu i slično.

Oznaka "upotrijebiti do" ukazuje na sigurnost hrane i predstavlja rok nakon čijeg isteka hranu nipošto ne biste smjeli konzumirati, jer se radi o brzo pokvarljivim namirnicama koje mogu predstavljati neposrednu opasnost za ljudsko zdravlje (primjerice svježe mlijeko, svježe meso, svježa riba i slično), navode iz HAPIH-a.

Dr. Schaffner tvrdi kako skladištenje hrane u hladnjaku neće spriječiti nego samo odgoditi razvoj plijesni i bakterija. Mnogi čimbenici utječu na trajanje hrane, kao što je način na koji se s njom rukovalo prije nego što ste je kupili, skladištenje u supermarketu i je li bila na odgovarajućoj temperaturi u vašem hladnjaku. Budući da je većina ovih problema izvan vaše kontrole, pravilno skladištenje kod kuće može pomoći da vaša hrana traje duže. Najbitnija je temperatura hladnjaka koju biste trebali postaviti oko 4°C, što preporučuje dr. Schaffner.

Adaptirano mlijeko

"Ovo je najvažnija stvar na ovom popisu. To je jedini izvor prehrane za bebe koje se hrane adaptiranim mlijekom. Znamo da sadrži navedene hranjive tvari do datuma na pakiranju. Ali hranjenje vaše bebe nakon tog datuma moglo bi pridonijeti nedostatku hranjivih tvari", tvrdi dr. Schaffner. To znači da biste odmah trebali baciti adaptirano mlijeko nakon isteka roka valjanosti.

Jaja

Zapravo imate dosta vremena da potrošite svoja jaja. "Jaja imaju rok trajanja od tri do pet tjedana", navodi Isabel Maples, registrirana dijetetičarka nutricionistica. "Čak i ako rok trajanja prođe, i dalje su u redu za jelo ako su se držali u hladnjaku na odgovarajućoj temperaturi od 4°C ili niže". Ali, razbijena jaja bacite zbog opasnosti od salmonele. Također, Maples navodi kako tvrdo kuhana jaja traju otprilike tjedan dana nakon kuhanja. Ako popucaju tijekom kuhanja, i dalje su u redu za jelo.

Jedan jednostavni trik može vam pomoći u raspoznavanju svježih jaja. U posudu ulijte vodu i ubacite jaje. Ako jaje padne na dno i stoji položeno, sigurno je za konzumaciju još neko vrijeme, a ako se jaje preokrene na vrh - upotrijebite ga odmah. U slučaju da jaje pluta na površini, najbolje je ne riskirati i baciti jaje istog trenutka.

Mlijeko i vrhnje za šlag

"Mliječni proizvodi imaju proteina koji je dobar za rast bakterija", kaže klinička dijetetičarka Katherine Zeratsky, s klinike Mayo. "Ako razviju kiselkasti miris, promijene boju ili se zgrušaju, očito je da ih trebate baciti". Ovi proizvodi traju obično tjedan dana nakon otvaranja. Sirovo mlijeko, koje nije pasterizirano kako bi se uništile bakterije kao što su salmonela, E.coli, listerija i kampilobakter, nije sigurno za konzumaciju ni pod kojim okolnostima.

Sirevi

Proizvodi od mekog sira kao što su svježi sir i ricotta obično traju tjedan dana u hladnjaku. "Sve s visokim sadržajem vlage omogućit će bakterijama i plijesni da se lako premjeste s jednog dijela hrane na drugi", kaže Maples. "Dakle, bacite sve što je vidljivo pokvareno".

Naribani sir ima navedeni rok trajanja, ali neotvoren može trajati tjedan dana nakon isteka roka trajanja. No, nakon otvaranja, plijesan se može brzo razviti pa ga upotrijebite unutar nekoliko dana. Ako vidite bilo kakvu izraslinu, bacite cijelu vrećicu jer nemate pojma koliko se plijesan proteže, kaže Zeratsky.

Brie, gorgonzola i Camembert traju oko tjedan dana u hladnjaku. "Kod ovih sireva, plijesan može razviti niti po siru što na prvu možda nije toliko vidljivo. Osim toga, bakterije poput listerije, brucele, salmonele i E.coli mogu rati zajedno s plijesni", kaže Zeratsky.

Cheddar, Gouda i drugi polutvrdi sirevi mogu se neotvoreni čuvati do šest mjeseci ili tri do četiri tjedna nakon otvaranja. Budući da imaju manji sadržaj vode od mekih sireva, kvarenje se neće tako brzo raširiti. To znači da možete odrezati svaku plijesan, ostavljajući rub od otprilike 2.5 centimetara, objašnjava registrirana dijetetičarka nutricionistica Maples.

Tvrdi sirevi, poput parmezana, koji imaju mali sadržaj vlage, mogu trajati mnogo mjeseci nakon isteka roka trajanja, kaže Zeratsky. Slobodno možete odrezati svu vidljivu plijesan i koristiti sir.

Ulje za kuhanje

Većina ulja izdržat će godinu dana na polici i oko šest mjeseci nakon otvaranja. Držati ih podalje od topline i svjetlosti pomoći će im produljiti životni vijek. S vremenom razviju užegli, gorak okus i treba ih odbaciti, kaže Zeratsky.

Salata i kupus

Glavica salate izdržat će oko pet dana u hladnjaku, ali neka bude suha jer će se vlažna salata brže pokvariti. Ako salata počinje biti sluzava, trebali biste je odmah baciti, navodi Maples. Kupus može trajati mjesecima, samo ogulite vanjske listove ako su mekani.

Prepakirana zelena salata

Unaprijed zapakiranu zelenu salatu iskoristite unutar nekoliko dana nakon kupnje. Ako se ne otvori, kvaliteta se smanjuje nakon isteka roka trajanja. Bacite cijelu vrećicu ako su neki komadići sluzavi. A ako ste se oduvijek pitali trebate li ju prvo oprati, u redu je nastaviti bez pranja ako na pakiranju piše "ranije oprano", "trostruko oprano" ili "spremno za jelo". Zapravo, ponovnim pranjem sami riskirate kontaminaciju salate s površinama u vašoj kuhinji, objašnjava Maples.

Ostaci hrane

Oni zapravo traju kraće nego što pretpostavljate. Većina ostanaka je u redu samo tri do četiri dana u hladnjaku. Nakon toga, riješite ga se ili riskirate trovanje hranom, kaže Zeratsky. Također, hranu stavite u hladnjak ili zamrznite unutar dva sata od kuhanja. Svakako izrežite velike komade na manje ili podijelite složence ili juhe na manje dijelove kako bi se brže ohladili i postigli sigurnu temperaturu za čuvanje u hladnjaku.

Konzervirana hrana

Konzervirana hrana može se koristiti dugo nakon isteka roka trajanja sve dok limenka nije oštećena, kaže Zeratsky. Namirnice s visokim udjelom kiseline, poput rajčica ili ananasa, obično su dobre godinu dana nakon isteka roka trajanja ako nisu otvorene. Konzervirane stvari s niskom kiselinom, poput graha ili kukuruza, mogu trajati do 5 godina. Ali, izbacite sve limenke s udubljenjima, hrđom ili naborima.

Kobasice

Svježe kobasice mogu se čuvati jedan do dva dana u hladnjaku. Tvrde kobasice nakon otvaranja mogu se čuvati do šest mjeseci u smočnici ili tri tjedna u hladnjaku. Hrenovke se mogu čuvati tjedan dana otvorene ili dva tjedna neotvorene. Kod svih ovih vrsta mesa rizik od bolesti izazvane hranom je listerija, kaže Maples.

Majoneza

Može trajati do šest mjeseci u smočnici i dva mjeseca nakon otvaranja i čuvanja u hladnjaku, objašnjava Maples. Kao i sve namaze, žlicom izvadite ono što vam je potrebno, a zatim ga raširite nožem kako ga ne biste umočili natrag u posudu i unijeli zagađivače koji mogu uzrokovati brže kvarenje.

Senf

Ako volite senf, ovo je vijest za vas. Zbog svoje kiselosti, senf nakon otvaranja u hladnjaku traje i godinu dana, kaže Maples. Ako je neotvoreno, ali mu je prošao rok trajanja i počinje se odvajati ili mijenja boju, vjerojatno je još uvijek u redu i više je problem kvalitete.

Kečap

Također je kiseo i traje do 6 mjeseci nakon otvaranja. Neotvoren, može početi mijenjati boju nakon isteka roka trajanja, ali to je obično samo pitanje kvalitete, a ne pitanje sigurnosti.

Ljuti umak

Ima dugi rok trajanja i izdržat će 6 mjeseci u smočnici i duže ako se drži u hladnjaku, kaže Maples. Boja se može promijeniti s vremenom pa slobodno bacite proizvod ako vam se boja čini odbojnom.

Masline

U redu su za konzumaciju 18 mjeseci nakon kupnje ako su zatvorene, ali samo dva tjedna u hladnjaku nakon otvaranja, kaže Maples. Kupite manje količine ako ih ne uspijete pojesti na vrijeme.

Kiseli krastavci

Staklenke s kiselim krastavcima izdržat će godinu dana u smočnici ili, ako su otvorene, nekoliko mjeseci u hladnjaku. "Ova vrsta hrane će biti slana, a sol je inhibitor rasta bakterija, tako da je općenito u redu nakon isteka roka", kaže Zeratsky.

Maslac od kikirikija

Ova omiljena namirnica za one koji paze na prehranu ima dugi rok trajanja. Neotvoren traje šest do devet mjeseci, a otvoren dva do tri mjeseca, kaže Maples. Opet, kao i sa svim sadržajima u teglici, izvadite žlicom željenu količinu te zatim razmažite nožem kako ne biste kontaminirali sadržaj staklenke.

Džemovi i želei

Ako vam se čini da ste otvorili staklenku pekmeza ili želea prije sto godina, ne morate ju odmah baciti. Neotvoreni traju od 6 do 18 mjeseci u smočnici, a 6 do 12 mjeseci u hladnjaku. Nakon nekog vremena držanja u hladnjaku, moguće je da ćete primjetiti da se šećer kristalizira, ali to je i dalje znak da se može konzumirati proizvod.

Bobičasto voće

Bobičasto voće puno je antioksidansa, ali se mogu brzo pokvariti pa ih iskoristite unutar 3 do 5 dana od kupnje. Možete ih i zamrznuti do godinu dana ako ih nećete moći odmah pojesti. Operite neposredno prije jela (bobice koje ostanu mokre vjerojatnije će se pokvariti) i bacite sve kašaste ili pljesnive, navodi Maples.

Svježe cijeđeni sok

Osim ako sok nije pasteriziran, bakterije iz proizvoda mogu završiti u vašem soku, pa ako ste pod visokom rizikom od trovanja hranom, izbjegavajte sokove i jabukovače koji nisu pasterizirani. Svježe cijeđeni sokovi također imaju kratak rok trajanja, pa ih popijte unutar nekoliko dana od kupnje, kaže Zeratsky. Komercijalno prerađeni sokovi općenito traju tjedan do 19 dana nakon otvaranja.

Svježe meso

Veliki dio svježeg sirovog mesa lako postane dom salmonele, E.coli i drugih bakterija koje mogu uzrokovati bolesti koje se prenose hranom te bi ga trebalo konzumirati ili zamrznuti prema roku trajanja, prije nego što se bakterije uspiju razmnožiti. Prilikom pripreme mesa, morate biti oprezni čak i prije isteka roka trajanja. Meso je potrebno pripremiti na odgovarajućoj temperaturi. Najveći rizik predstavlja mljevena govedina jer se s njom više rukuje tijekom obrade, kaže Deborah Orlick Levy, registrirana dijetetičarka i savjetnica za zdravlje i prehranu za Carrington Farms.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije