Pronašli smo 13 savjeta za nevjerojatno čisto i mirisno rublje!

Pronašli smo 13 savjeta za nevjerojatno čisto i mirisno rublje!

Pronašli smo 13 savjeta za nevjerojatno čisto i mirisno rublje!
  • Objavljeno: Nedjelja, 07.11.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Obitelj i dom

Stručnjaci konstantno usavršavaju i razvijaju kućanske aparate koji pomažu u svakodnevnom čišćenju i pranju rublja. Iako postoje perilice koje funkcioniraju putem daljinskog upravljača, to još uvijek ne spada u zabavan dio održavanja kućanstva.

S obzirom na sve, otkrivamo vam nekoliko trikova koji će izbijeliti vaše rublje, učiniti ga posebno mirisnim, učiniti pranje rublja zabavnijim i učinkovitijim!

1. Iskoristite vodicu za ispiranje usta za čišćenje perilice rublja!

Perilicu za rublje moramo kontinuirano čistiti i povremeno dezinficirati kako bi dulje trajala. Na tržištu postoje posebna sredstva koja čiste i čuvaju vijek trajanja perilice, ali isto možete postići i s ½ čaše vodice za ispiranje usta koju možete izliti u pretinac gdje inače stavljate deterdžent. Pokrenite ciklus pranja kao i obično. Proces čišćenja napravite u perilici bez rublja. Na ovaj način ćete ukloniti gljivice, plijesan i štetne bakterije.

2. Koristite posebne vrećice za pranje čarapa.

Sigurno imate iskustva s nestajanjem čarapa u perilici za rublje! Da bi ste izbjegli gubitak čarapa i potencijalno kvarenje perilice, tijekom pranja koristite posebne vrećice za pranje čarapa.

3. Odjeću izbijelite uz pomoć aspirina!

Na bijeloj odjeći često možemo primijetiti sive tonove ili žute mrlje. Da biste svome rublju vratili bjelinu, stavite nekoliko šumećih tableta aspirina u bubanj s odjećom i pokrenite ciklus pranja.

4. Odjeću peglajte dok je blago vlažna.

Ovaj trik definitivno olakšava i ubrzava proces dosadnog peglanja. Ako odjeću namjeravate glačati tek kada se u potpunosti osuši, vjerojatno ćete teško izravnati nabore. Iskusne domaćice preporučuju glačati odjeću dok je još vlažna ili ju naknadno navlažite s malo poprskane vode.

5. Dječji šampon će razvući stisnutu odjeću!

Iako na prvu zvuči pomalo neobično, dječji šampon ili regenerator zaista mogu vratiti stisnutu odjeću u izvornu veličinu. Napunite lavor s toplom vodom, dodajte malo šampona i promiješajte. Uronite odjevni predmet i pričekajte 10 do 15 minuta. Zatim uz pomoć ručnika ocijedite odjeću i na njega vodoravno položite rašireni odjevni predmet. Dječji šampon ili regenerator će izravnati vlakna i vratiti ih u prvotno stanje.

6. Ne upotrebljavajte omekšivač kada perete bijelo rublje.

Ako želite bijelo rublje, nemojte koristiti omekšivač niti bilo koje dodatke za pranje. Preporučuje se koristiti jedino prašak za rublje, a ako se radi o odjeći kojoj želite vratiti bjelinu, operite rublje samo s izbjeljivačem jer ostale komponente onemogućavaju njegovu potpunu djelotvornost.

7. Ne razvrstavajte odjeću po boji, već po gustoći tkanine.

Teške tkanine apsorbiraju više vode od laganih. Zato se deterdžent iz razne odjeće ispire u drugačijoj mjeri. Nedovoljno ispran deterdžent može s vremenom oštetiti vlakna. No, ipak biste trebali imati na umu ovu iznimku; bijelo rublje, bez obzira na gustoću tkanine, uvijek morate prati odvojeno.

8. Koristite loptice za pranje rublja.

Da biste eliminirali statički elektricitet odjeće, stavite nekoliko loptica za pranje u perilicu rublja. One će apsorbirati statički naboj.

9. Pjenom za brijanje uklonite mrlje s odjeće.

Ponekad je nemoguće riješiti se mrlja od šminke na odjeći, no rješenje ipak postoji. Na mrlju od, primjerice, pudera, stavite malo pjene za brijanje i operite odjeću kao i obično.

10. Kape i šilterice nemojte prati u perilici rublja!

Kape perite u perilici posuđa! Stavite kapu na gornju policu perilice i pokrenite uobičajeni ciklus pranja. Ako kapu stavite prati u perilicu rublja, ona će izgubiti svoj oblik, što će ju s vremenom trajno uništiti.

11. Koristite hladnu vodu za pranje čarapa.

Nemojte prati čarape na visokim temperaturama jer se većina prljavštine (kao što je znoj) temelji na proteinima koje ne možemo ukloniti vrućom vodom.

12. Uklonite tvrdokorne mrlje sušilom za kosu.

Mrlje od trave, zemlje ili soka zagrijte sušilom, a potom utrljajte malo deterdženta. Nakon toga, odjeću stavite u perilicu rublja i operite ju na uobičajeni način. Zagrijavanje mrlje će potaknuti bolju učinkovitost deterdženta.

13. Suhi ručnici će ubrzati proces sušenja mokre odjeće!

Prilikom vješanja rublja, između svakog mokrog reda objesite red suhih ručnika. Oni će privući vlagu i ubrzati sušenje. Ako želite dodatno ubrzati proces, omotajte odjevni predmet u suhi ručnik i ubacite u mašinu na centrifugu ili direktno u sušilicu rublja!

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije