Kako ukloniti mrlje s odjeće?

Kako ukloniti mrlje s odjeće?

Kako ukloniti mrlje s odjeće?
  • Objavljeno: Četvrtak, 17.02.2011.
  • Broj pregleda: 5.199
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Obitelj i dom

Što ranije očistite mrlju, to bolje. Nakon pranja, provjerite mokro rublje prije sušenja kako bi bili sigurni da je mrlja očišćenja. Ako je još uvijek vidljiva, tretirajte mrlju kao i prvi put ili pokušajte s nekim od sljedećih savjeta.

Sladoled i ostali mliječni proizvodi
 
Svježe mrlje trebaju biti namočene u hladnu vodu prije pranja. Potopite odjeću na nekoliko sati u hladnu vodu s deterdžentom. Nakon namakanja operite u toploj vodi.

Ako mrlja ne nestane, potopite dodatnih 30 minuta i ponovno operite. Ako boja mrlje ne nestane, operite sa sredstvom za uklanjanje mrlja koje je sigurno za tkaninu.

Voće i voćni sok

Operite deterdžentom u najtoplijoj vodi koja je sigurna za tkaninu. Nemojte koristiti sapun, budući da sapun može mrlju ostaviti trajno. Potopite tvrdokorne mrlje na 30 minuta u vodu kojoj ste dodali sredstvo za uklanjanje mrlja.

Uklanjanje starih mrlja može zahtijevati pranje s bjelilom koje je sigurno za određenu tkaninu.

Mrlje od trave
 
Potopiti u otopinu hladne vode i  deterdženta za uklanjanje mrlja na najmanje 30 minuta (i više sati za starije mrlje). Ne koristite vruću vodu, jer će uklanjanje mrlje učiniti težim. Ako je mrlja i dalje prisutna, potopite na dodatnih 30 minuta, a zatim operite. 

Nakon namakanja, operite u toploj vodi kao i obično.

Mrlje od blata
 
Neka se mrlja osuši. Četkom uklonite sasušeno blato. Potopite u otopinu tople vode, 1 žličice tekućeg deterdženta i 1 žlice bijelog octa na 15 minuta. Isperite s vodom.

Ako je mrlja i dalje vidljiva, spužvom natopljenom u alkohol istrljajte područje mrlje, a zatim isperite čistom vodom i operite.

Mrlje od roštilja i rajčice

Potopite u hladnu vodu u koju ste dodali 1 / 2 žličice deterdženta za pranje posuđa i 1 žlicu octa na 30 minuta. Isperite. Ako mrlja ne nestane, prije ponovnog pranja mrlju namočite tekućim deterdžentom za pranje rublja, zatim operite u toploj vodi.  

Najnovije

Najčitanije