Što možete očekivati na putovanju

Što možete očekivati na putovanju

Što možete očekivati na putovanju
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Obitelj i dom

Ako se dobro pripremite, svi su izgledi da ćete ostati zdravi, sigurni i u dobroj formi.

Koje je prvo pravilo za zdravo putovanje? Upoznajte se s opasnostima. Ako se dobro pripremite, svi su izgledi da ćete ostati zdravi, sigurni i u dobroj formi. Premda potencijalne opasnosti po zdravlje variraju ovisno o odredištu, evo 10 najčešćih opasnosti s kojima se suočavaju putnici i, naravno, kako ih izbjeći.

1. Nezgode i ozljede

Ono što bi kod kuće predstavljalo lakšu ozljedu, bilo gdje drugdje može izazvati veće neprilike - ili nešto još gore. Putnička polica zdravstvenog osiguranja, koja uključuje mogućnost da u bilo kojem dijelu svijeta dobijete liječnika koji govori hrvatski (engleski), omogućava vam da dobijete pomoć čim je zatrebate. Uključite i pokriće za hitnu evakuaciju u slučaju da zbog liječenja trebate napustiti zemlju. Kao mjeru predostrožnosti, naročito ako putujete u neku zemlju u razvoju gdje se ne mogu zajamčiti sterilni uvjeti, pobrinite se da vaš medicinski pribor sadrži igle i štrcaljke.

2. Opasnosti kod putovanja zrakoplovom

Osim nesreća, koje su rijetke, glavne opasnosti prilikom letenja su loš zrak i nemogućnost kretanja. Tromboza dubokih vena, koju ponekad nazivaju "sindrom ekonomske klase", može dovesti do stvaranja krvnih ugrušaka u nogama zbog skučenosti. Da biste održali cirkulaciju, otprilike svakih sat vremena ustanite i/ili prošećite kroz kabinu. Problem lošeg zraka u kabinama zrakoplova pokušajte riješiti osobnim pročistačem zraka, posebno ako puno putujete zrakoplovom. Da biste pritisak na sinuse za vrijeme leta sveli na najmanju moguću mjeru, preporučamo vam čepiće za uši.

3. Ugrizi i ubodi

Insekti prenose bolesti poput malarije, Lyme borelioze, i dr., a mogu uzrokovati i alergijske reakcije. Spriječite ugrize tako da na kožu i odjeću - posebice na cipele, čarape i šešir - nanesete sredstvo protiv insekata. U šumama i šikarama nosite maramu poprskanu insekticidom (jači od repelenta). Ako je potrebno spavajte pod mrežom. Ako ste alergični na ubode nekih insekata, prije odlaska na put nabavite propisane vam lijekove (npr. antihistaminik). Nemojte planirati kupnju tih proizvoda na putu; nikad ne možete biti sigurni da ćete ih naći u nekom stranom mjestu.

4. Dehidracija

Brojne situacije vezane uz putovanja mogu dovesti do dehidracije: velike nadmorske visine, previše sunca ili tjelesnog napora, proljev, putovanje zrakoplovom, previše alkohola ili naprosto ako zaboravite konzumirati uobičajenu količinu tekućine. Dnevno vam je potrebno oko dvije litre tekućine, stoga pijte i ako ste zaokupljeni poslom ili zabavom. Ako dehidrirate, uzmite neku od soli za rehidraciju koje se svugdje mogu nabaviti.

5. Tjelesna aktivnost (previše ili premalo)

Ako dane provodite sjedeći u automobilu ili autobusu, ili ispruženi na ležaljki na obali ili na krstarenju, može vam se desiti da omlitavite i da vam se uspori protok krvi. Rješenje za to je češće ustati i prošetati. S druge strane, ako se prepustite tjelesnim naporima, primjerice planinarenju, više od uobičajenog, bolovi i napetost mogu vam zagorčati putovanje. Ako planirate neki avanturistički izlet, uzmite trenera da vas fizički pripremi prije odlaska na put.

6. Nedostatak osobne medicinske dokumentacije

Propisani lijek nosite u njegovoj originalnoj bočici s etiketom, jer bi vam ga inače, u slučaju putovanja u inozemstvo, djelatnici službe sigurnosti ili carinici mogli oduzeti. Ponesite dvostruko više nego mislite da će vam trebati. Polovicu te količine držite u kovčegu, a drugu polovicu u torbi koju nosite sa sobom, tako da imate lijek kod sebe ako vam se prtljaga zagubi. Ako nosite naočale, ponesite jedne rezervne. Isto tako, ponesite odgovarajuću medicinsku dokumentaciju, uključujući generičke nazive lijekova koje uzimate (po kojima se oni mogu identificirati u bilo kojem dijelu svijeta), popis obavljenih cijepljenja i bilješke o vašem zdravstvenom stanju, ako ih imate. Ti veoma važni podaci će vam osigurati adekvatno i pravodobno liječenje ako budete morali otići liječniku.

7. Opasnosti na cesti

Prometne nesreće na cesti glavni su uzrok smrti nesretnim slučajem u svijetu. Ako se služite rent-a-carom, provjerite automobil prije nego napustite agenciju. Uvjerite se da sigurnosni pojasevi čvrsto drže i da svjetla kočnice rade. Raspitajte se o uvjetima na cesti. Napravite popis telefonskih brojeva za pomoć u slučaju nužde.

8. Spolne bolesti

AIDS se širi svugdje. Najsigurnija prevencija ne samo AIDS-a nego i drugih spolno prenosivih bolesti je izbjegavanje spolnih kontakata s nepoznatim osobama. Ako ste seksualno aktivni, rabite prezervative bez iznimke. Uvijek ih nosite sa sobom, može vam se desiti da ih ne možete naći kad su vam potrebni.

9. Prekomjerno izlaganje suncu

Bilo da odlazite na plažu ili obilazak grada, vjerojatno ćete provesti više vremena na otvorenom nego obično. Prekomjerno izlaganje suncu povezuje se s rakom kože, očnom mrenom i borama. Rabite neko snažno sredstvo za zaštitu od sunca (zaštitni faktor 30) i nanosite ga obilno i često, naročito na osjetljive dijelove kao što su uši i nos. "Muškarci često zaborave da nemaju više onoliko kose koliko su nekad imali. Ćela je novi teritorij za sunčane opekline, stoga svugdje nanesite sredstvo za zaštitu od sunca."

10. Nečista voda

Nečista voda može izazvati proljev i želučane smetnje - stoga nosite sa sobom tablete za pročišćavanje vode, s kojima svaka voda postaje sigurna za piće. Izbjegavajte kockice leda i tek oprano voće, jer se i preko njih mogu prenijeti kontaminanti.

Na kraju još jedan savjet

Uvijek sa sobom nosite neki dobar komplet sanitetskog materijala. Većina takvih paketa uključuje sredstvo za zaštitu od sunca, sredstvo protiv insekata, tablete za pročišćavanje vode i osnovni pribor za prvu pomoć. Čak i ako se za svoje putovanje niste pripremili onako brižljivo kako ste trebali, ovakav će vam komplet pružiti veliku zaštitu.

U svakom slučaju - informirajte se prije putovanja i planirajte unaprijed!

Najnovije

Najčitanije