Ljekovitost pelina

Ljekovitost pelina

Ljekovitost pelina
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 21.11.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Obitelj i dom

Sadrži niz tvari ljekovita djelovanja, a prije svega eterično ulje.

Ljekovita svojstva pelina poznata su od davnina, već u davna vremena koristio se kao lijek za želučane, jetrene i žučne tegoba. U našoj narodnoj medicini smatra se svestranom učinkovitom biljkom. Na našim prostorima pelin raste samoniklo, a kao samonikla ili kultivirana vrsta rasprostranjen je diljem Europe, Azije i Sjeverne Amerike.

Pelin se uzgaja u vrtovima, a raste i divlji, po suhim stjenovitim padinama i na neobrađenu tlu. Razgranata je biljka, visoka do 120 cm. Donji su mu listovi trodijelni, duguljasti, streličasti, a oni prema vrhu stabljike jednostavniji. Cijela je biljka obrasla gustim sivim dlačicama. Cvate u srpnju i kolovozu, a cvjetovi su žute, viseće glavice. Ima jak, specifičan miris i gorka je okusa. Upotrebljavaju se listovi i cvjetovi. Pelin sadrži niz ljekovitih tvari, a prije svega eterično ulje, sastavljeno od niza složenih organskih spojeva.

Ljekovito djelovanje

Ekstrakt pelina odlično je sredstvo za poticanje teka. Služi i za okrepu i iznimno je dobro sredstvo poslije teških bolesti, poslije operacija, tijekom upale pluća. Brzo otklanja sve probavne smetnje i nadutost. Osobito se preporučuje ljudima bez žučnog mjehura. Odlično ublažava proljev, grčeve u probavnim organima, žgaravicu, žuticu, želučani katar, regulira suvišnu želučanu kiselinu. Pospješuje rad bubrega. Jača jetru, pluća, srce i želudac.

U stalnoj borbi s pretilošću na tržištu su se zadnjih godina pojavili razni pripravci za mršavljenje, nove dijete i korisni savjeti nutricionista. Pri tome se zaboravilo da postoji i dio populacije koji ima probleme s apetitom ili jednostavno zbog iscrpljenosti organizma raznim bolestima treba na neki način pokrenuti probavni trakt. Kao pomoć ljudima s tim problemom tvrtka Herbapharm u prilici je ponuditi preparat HERBIO KAPI ZA APETIT potpuno prirodna sastava s dodatkom tinkture pelina. Te su kapi jednostavno i brzo rješenje za takve probleme te su po pristupačnoj cijeni od 25 kuna dostupne u svim ljekarnama u Hrvatskoj.

Herbio

HERBAPHARM d.o.o.

Svačićeva 5
21000 Split
Tel. +385 21 25 01 64
Mob. +385 98 35 65 00 / +385 91 89 11 822
www.herbapharm.hr
ap.herbapharm@gmail.com

Vitashop

Najnovije

Najčitanije