Alergije na hranu

Alergije na hranu

Alergije na hranu
  • Objavljeno: Petak, 09.10.2009.
  • Broj pregleda: 1.391
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Alergije na hranu su ozbiljan problem. Kada imate alergiju, vaše tijelo reagira na određenu hranu kao da je bakterijski ili virusni osvajač koji uzrokuje štetu. Vaš imunološki sustav proizvodi imunoglobulin E (IgE), antitijelo koja putuje kroz krv do vaših ulaznih i izlaznih točaka - nos, usta i grlo. Tu se oslobađa histamin, stvara se oteklina da bi zaustavila osvajača da ide dublje u tijelo (dakle zatvaranje grla), dok se unutrašnjost pokušava osloboditi onih koji su već u sustavu (proljev).

Djeca pate od više alergija na hranu jer se njihov imunološki sustav još uvijek razvija. Do srednjoškolske dobi, tijelo obično zna izdvojiti prijateljske namirnice od neprijateljskih. Ali, u rijetkim (iako sve brojnijim) slučajevima, odrasla osoba prethodno prihvatljivu hranu počne tretirati  kao neprijatelja broj jedan. Iako stručnjaci nisu sigurni zašto se to događa, navode neke od mogućih uzroka:

Globalno zatopljenje

Povećanje ugljičnog dioksida i njegov utjecaj na biljke i drveće generira više cvjetnog praha. Ovo može biti uzrok značajnog povećanja sezonskih alergija - broj ljudi koji pate od peludne groznice udvostručio se u samo 20 godina. Kakve to ima veze s hranom? Peludna groznica povećava rizik od alergija na hranu. Kao rezultat toga, ako razvijete peludnu groznicu i druge alergije na okoliš, možete također razviti alergije na određeno voće i povrće.

Antibiotici

Neki vjeruju da porast alergija na hranu može biti povezan s probavnim sustavom. Antibiotici mogu ubiti dobre bakterije. Bez dobrih bakterija imunološki sustav se nalazi na rubu i dolazi do alergijskih reakcija. Uzimanje probiotika svaki dan može pomoći.

Alergija vs. intolerancija

Postoji bezbroj statistika o djeci i alergijama na hranu, ali informacije o odraslima su oskudne i često nedorečene. Procjene o tome koliko odraslih ima alergije na hranu kreću se od 0,7 posto do 4 posto, ovisno o studiji i metodama istraživanja. Stručnjaci za takvo stanje krive nedostatak informacija.

Za razliku od alergije, intolerancija izaziva probavne probleme. Probavni trakt ne može obraditi određene komponente hrane - kao što su laktoza ili gluten.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije