Donacija matičnih stanica

Donacija matičnih stanica

Donacija matičnih stanica
  • Objavljeno: Nedjelja, 03.02.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Definicija

Donacija matičnih stanica iz krvi i koštane srži je dobrovoljni postupak. Svaki dobrovoljni davatelj matičnih stanica iz krvi ili koštane srži se dogovara s liječnikom da mu se uzme uzorak matičnih stanica krvi ili koštane srži koji potom stoji u registru i po potrebi se vrši transplantacija. Matične stanice su stanice koje čine svaku krvnu stanicu. One oblikuju i izgrađuju koštanu srž te putuju krvotokom. Iako se nazivaju matičnim stanicama, one se razlikuju od matičnih embrionalnih stanica.

U prošlosti se postupak uzimanja uzorka koštane srži radio samo kako bi se prikupile matične stanice. Danas se matične stanice uzimaju direktno iz krvi.

Matične stanice se mogu uzeti i iz krvi pupkovine tijekom rođenja. Može se uzeti samo mala količina krvi, stoga je transplantacija matičnih stanica iz pupkovine odgovarajuća samo za djecu.

Zašto se radi?

Danas veliki broj ljudi obolijeva od bolesti opasnih po život, kao što su leukemija ili limfom. Tada je transplantacija matičnih stanica najbolje ili jedino rješenje.

Razmislite od donaciji matičnih stanica jer mogu zatrebati bilo kome, čak i nekome iz vaše obitelji. Liječnik će prije toga ustanoviti jeste li odgovarajući donator. Na taj način možete pomoći nekome koga uopće ne poznajete. Donacija je dobrovoljno djelo koje može spasiti nečiji život.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije