Hematurija ili krv u mokraći

Hematurija ili krv u mokraći

Hematurija ili krv u mokraći
  • Objavljeno: Četvrtak, 23.07.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Krv u mokraći jedan je od važnijih znakova bolesti mokraćnog sustava. Unutar pojma hematurije razlikujemo makrohematuriju što predstavlja prisutnost krvi u mokraći vidljivu golim okom, zatim mikrohematuriju ili eritrocituriju, što predstavlja prisutnost većeg broja eritrocita u mokraći koji se ne mogu vidjeti prostim okom. Prisutnost hemoglobina u mokraći (hemoglobinurija) ne spada u pojam hematurije.

Uzroci prisutnosti krvi u mokraći

Uzrok krvarenja ne mora biti direktno vezan uz promjene u bubrezima i mokraćnom sustavu. Primjer su poremećaji koagulacije krvi i zgrušavanja.

Drugi uzrok krvarenja, i svakako jedan od najčešćih jesu promjene i bolesti bubrega. To mogu biti bolesti glomerula (mikroskopski segmenti bubrega u kojima se filtrira krv) kao što je slučaj kod akutnog, perzistentnog ili kroničnog glomerulonefritisa, fokalnog glomerulonefritisa i ostalih bolesti koji napadaju strukturu i integritet glomerula.
Krvarenja iz bubrega ne moraju biti glomerularnog porijekla. To je slučaj kod policistične bolesti bubrega, kamenaca, pijelonefritisa, TBC bubrega, traume, karcinoma bubrega itd.

Osim krvarenja iz bubrega postoji i krvarenje iz donjeg dijela mokraćnog trakta. To je slučaj kod upale mjehura, uretre, prostate, karcinoma papiloma, stranih tijela, parazita itd.

Makrohematurija

Krv u mokraći rijetko se zgrušava zbog fibrinolitičkog svojstva mokraće, pa će krvni ugrušci u mokraći biti vrlo rijetki. Ipak ako bi se formirali veći ugrušci u mokraćnim putovima uslijed jačeg krvarenja, oni bi mogli izazvati bolove tipa kolika.
Na uzrok se može posumnjati iz anamneze i pažljivog kliničkog pregleda. Precizno određivanje mjesta krvarenja određuje se posebnim dijagnostičkim pretragama, uretroskopijom i cistoskopijom.

Bezbolna hematurija koja nema podloge u poremećajima zgrušavanja krvi pobuđuje sumnju na tumore mokraćnog sustava ili na TBC. Ako je pojava krvi u mokraći praćena jakim bolima vjerojatno se radi o mokraćnom kamencu. Makrohematurija rijetko može dovesti do ozbiljnijeg iskrvarenja.

Mikrohematurija (eritrociturija)

Postavljanje dijagnoze eritrociturije zahtjeva nalaz eritrocita pod mikroskopom. U sedimentu mokraće normalno se tolerira do 5 eritrocita (u nativnoj mokraći u komori u 1 mm3).
Kod nalaza eritrocita u mokraći važno je odrediti iz kojeg segmenta mokraćnog trakta dolaze ti eritrociti. Jedan od načina određivanja jest procjena proteinskog sastava mokraće. Ako krvarenje dolazi iz glomerula (bubrega) onda će to biti praćeno proteinurijom glomerularnog tipa, odnosno nalazit ćemo pojedine, filtrirane frakcije proteina. Ako bi krvarenje bilo iz donjeg dijela mokraćnog trakta proteinski sastav bi bio sličan onom iz seruma.
Oblik eritrocita nađenih u sedimentu može biti od pomoći u određivanju njihovog podrijetla. Eritrociti koji potječu iz glomerula bit će deformirani i nejednake veličine.

Za orijentaciju porijekla eritrocita često se koristi "pokus triju čaša": prvi mlaz mokraće pokazat će eritrocite iz donjih mokraćnih putova. Ako je mlaz uz preostala dva mlaza bez krvi, to znači da je izvor krvarenja negdje prije mokraćnog mjehura. Ako je nalaz eritrocita najveći u trećoj čaši, najveći broj eritrocita dolazi iz trigonuma mokraćnog mjehura. Ako su eritrociti prisutni u svim trima čašama, izvor krvarenja je mokraćni mjehur ili strukture proksimalno od njega. Pokus "triju čaša" je samo orijentacijska metoda, i ona nije dovoljna za donošenje konačne dijagnoze.

Esencijalna hematurija

Ovaj pojam se upotrebljava kada izvor i uzrok krvarenja nisu razjašnjeni. Smatra se da su uzrok tog krvarenja uglavnom mikroskopske kapilarne anomalije.

Eritrociturija s leukociturijom

Ovaj nalaz upućuje na prisutnost istovremeno i eritrocita i leukocita, bijelih upalnih krvnih stanica. Takav nalaz ukazuje na postojanje upale u mokraćnom sustavu koja je vjerojatan uzrok krvarenja.

Funkcionalna hematurija

Ova promjena nastaje kod iznimnih opterećenja organizma u smislu trčanja maratona, dugog pješačenja, stupanja i sl. Pojava se objašnjava oštećenjima sluznice mokraćnog mjehura uslijed pojačanog i dugotrajnog treskanja.

Sindrom eritrociturije s lumbalnom boli

Promjena koja se uglavnom nalazi kod žena koje uzimaju kontraceptive, ali to ne mora biti slučaj. Uz pojavu eritrocita u mokraći, mogu se javiti i blaga proteinurija, uz blaže dizurične smetnje.

Arteficijalna hematurija (lažna hematurija, haematuria factita)

Pojam se odnosi na pronalazak eritrocita u mokraći, a koji nisu porijeklom iz organizma dotične osobe, već su tamo podmetnuti, uglavnom radi simuliranja (bolovanje, vojačenje).

Vitashop

Najnovije

Najčitanije