Kolesterol test

Kolesterol test

Kolesterol test
  • Objavljeno: Četvrtak, 04.03.2010.
  • Broj pregleda: 1.560
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kolesterol test mjeri masti (lipide) u krvi. Test obično uključuje sljedeća mjerenja:

Ukupni kolesterol

To je zbroj kolesterola u krvi. Visoka razina može značiti povećan rizik od srčanih bolesti. U idealnom slučaju, vaš ukupni kolesterol trebao bi biti ispod 5,0 mmol/l.

Lipoproteini male gustoće - LDL kolesterol

Ponekad se naziva "loš" kolesterol. Previše LDL kolesterola u krvi uzrokuje nakupljanje masnih naslaga (plakova) u arterijama (ateroskleroza), čime se smanjuje protok krvi. U idealnom slučaju, vaš nivo LDL kolesterola mora biti manji od 3,0mmol/l.

Lipoproteini velike gustoće - HDL kolesterol

Ponekad se naziva "dobar" kolesterol, jer pomaže odnijeti LDL kolesterol, čuva arterije otvorene, a krv teče slobodnije. U idealnom slučaju, vaš nivo HDL kolesterol treba biti iznad 1,0 mmol/l za muškarce i iznad 1,2 mmol/l za žene.

Trigliceridi

Trigliceridi su drugi tip masnoća u krvi. Visoka razina triglicerida obično znači da jedete više kalorija nego što trošite. Visoka razina povećava rizik od srčanih bolesti. U idealnom slučaju, razina triglicerida treba biti manja od 1,7 mmol/L za muškarce i žene.

Lipoproteini

Lipoproteini su vrsta LDL kolesterola. Vaša razina lipoproteina određena je genima.

Visoka razina lipoproteina može biti znak povećanog rizika od bolesti srca. Vaš liječnik može predložiti provjeru razine lipoproteina ako već imate aterosklerozu ili bolesti srca.

Natriuretički peptidi

Moždani natriuretički peptid je protein koji proizvode srce i krvne žile. Pomaže tijelu da eliminira tekućine i opušta krvne žile.

Kada je srce oštećeno, tijelo izlučuje visoke razine peptida u krvotok kako bi pokušalo olakšati pritisak na srce. Razina natriuretički peptida može rasti ako osjećate bol u prsima (nestabilna angina) ili nakon srčanog udara.

Vaša razina natriuretički peptida pomoći će u dijagnozi i evaluaciji infarkta. Normalne razine razlikuju se s obzirom na dob i spol:

  • 100 pg/mL ili manje znači da je malo vjerojatno da će doći do zatajenja srca.
  • između 100 i 300 pg/mL može biti znak zatajenja srca.
  • više od 300 pg/mL znači da ćete vjerojatno imati zatajenje srca.

Visoka razina moždanog natriuretičkog peptida nije dovoljna za dijagnozu problema sa srcem. Liječnik će također uzeti u obzir ostale faktore rizika i krvne pretrage.

Najnovije

Najčitanije