Umjerena sedacija

Umjerena sedacija

Umjerena sedacija
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 11.10.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Dok vi sanjate, mi radimo na Vašem osmijehu 

Posjet stomatologu zaista može biti ugodno iskustvo lišeno bilo kakve neugode i pomisli na strah i bol jer se primjenom sedacije ostvaruje veća sigurnost i udobnost pacijenta, smanjuje se broj posjeta stomatologu, a stomatološkom timu omogućena je učinkovitija realizacija zahvata uz viši stupanj kvalitete.

 Za mnoge je posjet stomatologu neugodno iskustvo koje se nastoji pod svaku cijenu izbjeći. Upravo zato su stomatolozi usredotočeni na osnovni uzrok nelagode i načine smanjenja njezina intenziteta. U stomatologiji se postupci otklanjanja boli uglavnom oslanjaju na primjenu lokalne anestezije.  

Strah od boli ili bol od straha, teško je razlučiti...

Nikako ne smijemo zaboraviti na strah koji obično dolazi kao predznak boli. Ponekad se pojavljuje i onda kada bol ne postoji, a ponekad manje bolan podražaj doživljavamo kao izrazito bolan.

Strah se može prepoznati po mnoštvu značajki kao što su povećani broj otkucaja srca u minuti, povišeni tlak, drhtanje, osjećaj nelagode i uznemirenost. Varira od osobe do osobe, no u velikom broju slučajeva upravo je on razlog zbog kojeg odustajemo od posjeta stomatologu. Psiholozi se slažu da traumatična iskustva koja djeca dožive tijekom djetinjstva znatno utječu na njihove osjećaje i ponašanje u kasnijoj životnoj dobi. U stomatologiji je to posebno izraženo, stoga treba biti posebno pažljiv kako bi se izbjeglo bolno iskustvo, a time i strahovi koji dovode do izbjegavanja stomatologa.

Odustnost straha i svih popratnih emocija postižemo upotrebom lijekova, a takvo stanje naziva se sedacija.  

Minimalna sedacija podrazumijeva minimalno smanjenu razinu svijesti izazvanu lijekovima koji ne utječu na pacijentovu sposobnost neovisnog i svjesnog disanja. Zadržan je normalan osjet dodira i mogućnost razgovora  tijekom zahvata. Moguće su smetnje ravnoteže, a rad srca i pluća se ne remeti. Nema neželjenog gubitka svijesti, dok osjećaj pospanosti nestaje vrlo brzo, dvadesetak minuta nakon zahvata.

Umjerena sedacija primjenjuje se pri težim i dugotrajnijim zahvatima. Lijekovima koji se daju intravenoznim putem mijenja se razina svijesti. Pacijent je u stanju pospanosti, teže razgovara, ali odgovara na verbalne i taktilne poruke stomatologa i pritom ne osjeća paniku ni strah. Samostalno diše, te je održana normalna funkcija srca. Ne mora se sjećati zahvata i nema neugodan osjećaj posjeta stomatologu.

Sedacija ili drugim riječima - najbolji način kako prespavati bol

Sedacija je, dakle, stanje smanjene svjesnosti koje se postiže davanjem određenih lijekova koji djeluju na središnji živčani sustav i potpuno je kontrolirano od anesteziologa. Primjenjuje se kod većih i težih stomatoloških zahvata koji traju dulje od dvadeset minuta. Najčešće kada je riječ o radikalnijim i bolonijim zahvatima, posebno implantološkim i drugim kirurškim zahvatima kod kojih pacijent treba biti miran.

Metode sedacije koje se koriste u stomatologiji jesu: inhalacijska, oralna i intravenozna. Sedacija se posebno preporučuje kod pacijenata koji pokazuju izrazit strah, čak i kod manjih strahova.

Zaboravite bol, sanjajte na zubarskom stolcu

Prije samoga stomatološkog zahvata nužno je da pacijent koji želi zahvat uz primjenu sedacije popuni upitnik kojim se utvrđuje njegovo zdravstveno stanje. Ako pacijent zadovoljava sve potrebne kriterije, omogućuje mu se primjena sedacije.

Svojim potpisom pacijent potvrđuje da pristaje na stomatološki zahvat i primjenu sedacije tijekom zahvata. Nakon zahvata pacijent ostaje u stomatološkoj poliklinici dvadesetak minuta i obvezan je imati pratnju prilikom izlaska iz poliklinike.

Licencirani specijalist anesteziolog nadzire cijeli tijek zahvata. Nadzor obuhvaća kontrolu tlaka, pulsa, zatim zasićenost kisikom, prati se frekvencija disanja, a po potrebi se može uključiti EKG i druge pokazatelje.

Ortoimplant d.o.o.
Ilica 283, 10 000 Zagreb
Tel. 01 3703 498
Fax. 01 3757 874
Mob. 098 358 857
E-mail: ztrampus@drstomatolog.com
Web. www.drstomatolog.com

Vitashop

Najnovije

Najčitanije