Je li vam stres isprika da ne ostavite cigarete?

Je li vam stres isprika da ne ostavite cigarete?

Je li vam stres isprika da ne ostavite cigarete?
  • Objavljeno: Srijeda, 07.12.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Iako vjerojatno niste počeli pušiti kako bi ublažili stres, vjerojatno ćete sada i dalje pušiti jer mislite da vas to oslobađa od stresa.

Istina je da vam pušenje može pružiti privremeni osjećaj olakšanja od stresa. Nikotin dolazi do mozga za samo 7 sekundi, dvostruko brže od heroina koji se ubrizgava u venu. Rezultat kemijske reakcije stvara privremene promjene u kemiji mozga, a pušači to često doživljavaju kao zadovoljstvo, smanjenje anksioznosti i povećanje budnosti. Svaki dim osnažuje ovu ovisnosti. Kada vam fali nikotin, javljaju se tjeskoba i stres. Morate doći do još cigareta. Stres prestaje gotovo odmah i ponovno jača ovisnost.

Dakle, dok pušenje doista ne pomaže smanjiti stres, djelomično dolazi od povlačenja osjećaja da ste pod stresom što nepušači nikada ne mogu iskusiti. To je začarani krug.

Također treba napomenuti, ono što mnogi zaboravljaju, da pušenje je stres za tijelo. U trenutku kada počinjete pušiti disanje se ubrzava što uzrokuje da pluća rade teže nego što je potrebno. Otkucaji srca se povećavaju čim povučete dim.

Pušenje sužava krvne žile u najvećem organu vašeg tijela, vašoj koži. Rezultat je smanjena razina kisika koja se dostavlja drugim organima i povećana vjerojatnost boranja kože.

Znate i sami da je pušenje štetno. Pa, kako možete smanjiti stres u svom životu i tijelu, bez pušenja?

Prva stvar koju trebate shvatiti je da se nepušači nose sa stresom svaki dan. Oni ne posežu za cigaretom, niti imaju bilo kakve želje za pušenjem. Jeste li ljubomorni? Možete i vi doći do toga ako želite!

Pobrinite se da razumijete svoj stres. Ako znate što uzrokuje stres (telefonski pozivi, promet, zahtjevan šef, itd.) možete naučiti načine kako ga izbjeći ili se barem nositi s njim. Morate biti svjesni svojih reakcija kada ste pod stresom. Neki ljudi ne shvate da su pod stresom dok ne puknu. Zajednički pokazatelji stresa uključuju osjećaj mučnine u želucu, glavobolje, prekomjerno znojenje, razdražljivost, prejedanje i, naravno, pušenje. Pazite na ove znakove tako da možete djelovati na smanjenje stresa nakon što ga prepoznate.

Dio tehnika olakšanja od stresa su i redovite pauze za pušenje. Odlazak van da zapalite cigaretu je veliko olakšanje od stresa. Još uvijek možete izaći van, samo to učinite bez pušenja i ne odlazite na pauzu s ostalim pušačima! Prošećite nekoliko minuta. Postoji milijun sitnica koje vam mogu pružiti bolje olakšanje od stresa od cigarete.

Postoje neki jednostavni načini kako smanjiti stres.

Vježbajte. Prednosti vježbanja su zaista mnogobrojne. Smanjuje stres, poboljšava zdravlje, samopoštovanje, mentalnu oštrinu i fizički izgled, a i poboljšava šanse za odvikavanje od pušenja.

Planirajte vrijeme za sebe. Svaki dan odvojite malo vremena za sebe i učinite nešto što želite. Jedan dan svaki tjedan odvojite cijelu večer da se opustite i potpuno odmorite od stresnog posla i odgovornosti.

Dišite duboko. Naša tijela žude za kisikom. Sjedite mirno pet do deset minuta u udobnom stolcu. Dišite duboko i polako, kroz nos. Osjetite kako kisik puni vaša pluća i tijelo. Osvijestite osjećaj topline koja prožima vaše tijelo. Sada polako dišite kroz usta. Pokušajte se usredotočiti na disanje sa zatvorenim očima. Ovo je vrlo opuštajuće i umirujuće.

Provedite vrijeme s ljudima s kojima ćete uživati. Nađite vremena za svoje prijatelje i obitelj, ali izbjegavajte druge pušače kad god je to moguće.

Pronađite aktivnosti koje vas oslobađaju od stresa ili vam barem pomažu da se s njim nosite. Znate što vam pomaže da se opustite, a može vas i držati podalje od cigareta.

Stres utječe na svaku osobu, svaki dan. Kako se nositi sa stresom određuje učinkovitost na poslu i kod kuće, fizičko i mentalno zdravlje. Preuzmite kontrolu nad stresom u vašem životu i vidjet ćete da odvikavanje od pušenja može biti puno lakše!

Vitashop

Najnovije

Najčitanije