Kada je ljubomora opasna?

Kada je ljubomora opasna?

Kada je ljubomora opasna?
  • Objavljeno: Četvrtak, 03.11.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

Unatoč našim najboljim namjerama, svatko s vremena na vrijeme osjeti žalac ljubomore. S godinama i životnim promjenama ne idemo uvijek u korak s našim prijateljima i kolegama. To može stvoriti puno prilika za usporedbe i pojavu ljubomore.

Ljubomora je uobičajena reakcija i nitko na nju nije imun. Ono na što valja pripaziti je da ljubomora ne ovlada našim umom. Neprestano uspoređivanje s drugima i osjećaj manje vrijednosti nisu nikako poželjni modeli života. Biti ljubomoran s vremena na vrijeme nije ništa neobično. Ali, ako ste nesretni jer vas ljubomora sprječava da uživate u životu to može biti opasan problem koji u krajnjoj liniji može zahtijevati pomoć stručnjaka.

Ljubomora u odnosu na zavist: Ima li razlike?

Osjećaji ljubomore su normalni, ali postoji važna razlika između ljubomore i zavisti. Možete biti ljubomorni na stvari koje netko posjeduje, poput auta i boljeg stila života, ali također možete osjetiti zavist prema osobi koja posjeduje te stvari. Često osjećamo ljubomoru kada postoji nešto što bismo željeli, ali to nemamo. Osjećamo zavist kada smo u konkurenciji s osobom koja ima ono što želimo. Zavist je daleko intenzivnije emocija, ali također može biti bolnija i destruktivnija reakcija.

Za razliku od zavisti, koja ima više veze s osobom koja posjeduje ono što želite, ljubomora jednostavno ima veze sa željom za nečim što ne možemo imati. Na primjer, ako smo nezadovoljni ili frustrirani vlastitim životima ili okolnostima mislimo da ako ćemo dobiti tu stvar, više nećemo biti nesretni.

Ta sanjarenja su obično rezultat bijega od vlastitih problema i strahova. Drugim riječima, ponekad je lakše fiksirati se na ono što ne možemo imati, nego usredotočiti se na utvrđivanje onoga što možemo popraviti.

Na primjer, ako imate problema u braku možda razmišljate da ako bi imali veću kuću kao vaši prijatelji, vaši problemi u braku bi nestali.

Nuspojave ovih osjećaja mogu dovesti do izgubljenih prijateljstava ili smanjenog samopoštovanja. Ako ti osjećaji traju već neko vrijeme, najbolje je porazgovarati s terapeutom koji će pomoći otkriti korijen nezadovoljstva.

Zapamtite: nijedna stvar na svijetu vas neće učiniti sretnima. Vi ste jedina osoba koja može odlučiti želi li biti sretna s onim što ima ili nesretna zbog onog što nema.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije