Meditacijom do unutarnjeg mira

Meditacijom do unutarnjeg mira

Meditacijom do unutarnjeg mira
  • Objavljeno: Nedjelja, 19.05.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

Meditacija nije za vas? Nemate dovoljno vremena,  a uz to niste tip osobe koja može očistiti um, što god da to značilo? Razmislite ponovno!

Meditacija pomaže kod oslobađanja od stresa. Stres stimulira rad imunološkog sustava, koji potom počinje raditi bespotrebno i uzrokuje kroničnu upalu u tijelu. Sve to povećava krvni tlak, sužava krvne žile, čini mišiće napetima, povećava broj otkucaja srca i ubrzava disanje, a vašim tijelom u sve većoj mjeri počinje kružiti hormon stresa.

Kronični stres je povezan s čak 6 vodećih uzročnika smrti: srčane bolesti, rak, bolesti pluća, ciroza jetre, samoubojstvo i nesreće. Čak dvije trećine osoba potraži pomoć obiteljskog liječnika zbog zabrinjavajućih simptoma stresa.

Meditacija stimulira dio živčanog sustava koji regulira rad srca i disanje, krvni tlak, opušta mišiće i spušta razinu hormona stresa na onu koja vam je potrebna za samo preživljavanje.

Kako se radi?

Meditaciju nemojte povezivati s osobom koja sjedi na vrhu planine i isteže se 45 minuta. Naime, potrebno je tek 10 do 20 minuta dnevno da biste opustili mišiće, postali svjesni brzine disanja i regulirali rad srca.

Transcendentalna meditacija je vrsta meditacije gdje dvadesetak minuta sjedite sa zatvorenim očima. Dok sjedite, trebate se usredotočiti na svoje tijelo i dopustiti umu i tijelu da se opuste i pronađu unutarnji mir. Jednim istraživanjem se pokazalo da osobe koje prakticiraju transcendentalnu medicinu žive duže.

Pomaže li zdravlju?

Neke osobe tvrde da se nakon svakodnevnog meditiranja osjećaju mirnije i da su počele uzimati manje lijekova. Jedno istraživanje je pokazalo da osobe koje redovito meditiraju za čak 40 do 50% smanje aktivnost dijela mozga koji je odgovoran za osjećaj boli.

Meditacija može smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti tako da regulira razinu krvnog tlaka. Također sprječava nastanak otpornosti tijela na inzulin, čime se značajno smanjuje rizik od nastanka dijabetesa tipa 2.

Svakodnevna meditacija smanjuje razinu stresa, ublažava simptome kroničnih bolesti, epilepsije, PMS-a, rane menopauze, depresije, ankisoznosti i česte promjene raspoloženja. Povećava se reakcija tijela na inzulin i pomaže osobama koje pate od psorijaze da ublaže simptome bolesti.

Mogu li ja to?

Naravno da možete. Svatko može meditirati. Fokusirajte se na osjećaj prisutnosti tijela i sav stres i ljutnja će nestati. Fokusirajte se na disanje ili na neku zamišljenu sliku. Prvi put vam će se činiti neuspješnim, možda pomalo smiješnim, ali svaki idući put ćete osjećati sve veći napredak. Najvažnije je započeti.

Meditacija u pokretu

Dok šećete

Sinkronizirajte disanje s koracima. Hodajte polako i fokusirajte se na pokrete tijela.

Dok jedete

Fokusirajte se na žvakanje svakog zalogaja, njegov okus, teksturu i miris.

U prometnoj gužvi

U sebi ponavljajte frazu ili riječ koja će vas smiriti i spriječiti negativnim mislima da opsjednu vaš um.

Dok ste na poslu

Kada god osjećate prisutnost negativnih emocija, na kratko zatvorite oči i dišite duboko.

Dok se svađate

Polako dišite kako biste si pomogli da se smirite. Ne trošite riječi uzaludno i fokusirajte se na reakcije i ponašanje sugovornika.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije