Otkrijte 6 otrovnih obrazaca u vezama koje smatramo normalnima!

Otkrijte 6 otrovnih obrazaca u vezama koje smatramo normalnima!

Otkrijte 6 otrovnih obrazaca u vezama koje smatramo normalnima!
  • Objavljeno: Četvrtak, 20.10.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123rf

Kategorija: Psihologija

Nitko nas nije naučio kako biti dobar partner. Učimo na principu pokušaja i pogreške. A ako ste poput većine nas, uglavnom ste učili na pogreškama. Dio problema se krije u tome što su mnoge nezdrave navike u vezama utkane u našu kulturu. Klanjamo se grandioznim i nerealnim predodžbama ljubavi koje se, u sudaru s realnim svijetom, razbijaju kao porculanske figurice. Partnere često gledamo kao svoje vlasništvo koje je dužno udovoljavati i ispunjavati naše potrebe. I za većinu nas, naši roditelji nisu najbolji primjeri uspješnih odnosa.

Donosim 6 najčešćih obrazaca ponašanja koji su zapravo su toksični i uništavaju vezu. Jeste li spremni?

Brojimo bodove

Kada netko s kime ste u vezi broji bodove, pripremite se na probleme. Naravno, brojanje bodova je uvijek negativno. Brojimo tko je najviše zeznuo tijekom mjeseci ili godina, tko kome duguje. Partneri upotrebljavaju prošla nedjela kako bi opravdali trenutnu situaciju. Ne samo da skrećete s teme trenutnog problema, već ste iskoristili krivnju i gorčinu iz prošlosti kako biste manipulacijom natjerali partnera da osjeća u krivim u sadašnjosti.

Ako partner često koristi ovih 6 fraza, veza vam je u problemima!

Ako to traje dovoljno dugo, oba partnera na kraju troše energiju i vrijeme pokušavajući dokazati da su manje krivi od drugog partnera, umjesto da riješe trenutni problem.

Što biste trebali učiniti? Rješavajte probleme kako se pojavljuju.

Pasivno smo agresivni

Umjesto da otvoreno navodite želje ili misli, navodite partnera da sam shvati što se dogodilo. Ako ne shvati, pronaći ćete male i sitne načine da ga razljutite. Tako ćete imati opravdani razlog za prigovaranje.

To pokazuje da vam nije ugodno otvoreno i jasno komunicirati. Ako ste zrela i razumna osoba, nema razloga za pasivnu agresiju.

Što biste trebali učiniti? Otvoreno izrazite svoje osjećaje i želje. I jasno dajte do znanja da partner nije odgovoran ili obavezan ispunjavati sve vaše želje, ali da biste voljeli imati njegovu podršku.

Ucjenjujemo opstankom veze

Kada jedna osoba ima pritužbu na partnerovo ponašanje i ucjenjuje drugu osobu prijeteći napuštanjem veze, to postaje sve veći problem. Na primjer, ako netko voli kuhati paprike i umjesto da mu kažete da ne volite paprike, kažete kako ne možete biti s nekim tko kuha paprike.

Ovo je emocionalna ucjena i stvara tone nepotrebne drame. Svaki manji problem je prilika za prijetnje odlaskom. Od ključne je važnosti da partneri smiju iznijeti negativne misli i osjećaje bez prijetnji prekidom. U suprotnom, stvorit ćete ozračje nepovjerenja i manipulacije.

Što biste trebali učiniti? Sasvim je normalno da vas partner uzruja ili da nešto kod njega ne volite. To znači da ste normalno ljudsko biće. Partneri koji znanju komunicirati bez osuđivanja ili ucjene, jačaju odnos i predanost vezi.

Okrivljujemo partnera za naše emocije

Recimo da imate loš dan, a vaš partner trenutno nije dovoljno suosjećajan. Odlučite se izvikati na partnera jer je neosjetljivi i nema razumijevanja. Imali ste užasan dan i partner vas nije oraspoložio. Naravno, nikada to niste tražili ali trebao bi znati kako vam popraviti dan.

Okrivljavanje partnera za naše emocije je suptilni oblik sebičnosti i klasičan primjer nepoštivanja osobnih granica. Kada odlučite da je partner odgovoran za to kako se osjećate, pojavit će se cijeli niz problema. Odjednom mu nije dopušteno planirati aktivnosti bez prethodnog savjetovanja s vama. O svim aktivnostima se mora pregovarati. Ubrzo se javlja ogorčenje i manipuliranje partnerovim osjećajima i željama.

Otkrijte skrivenu epidemiju u modernim vezama!

Što biste trebali učiniti? Preuzmite odgovornost za vlastite emocije i očekujte da vaš partner bude odgovoran za svoje emocije. Kada partnera krivimo za to kako se osjećamo, to mu daje priliku da prikrije istinske osjećaje i započinje igra manipulacije.

Izjednačavamo ljubav i ljubomoru

Ako radite scenu kada partner razgovara s drugom osobom ili kiše u njenom smjeru, pokušavate kontrolirati njegovo ponašanje. To često dovodi do njuškanja po partnerovom mailu ili mobitelu. U ekstremnim slučajevima, slijedite ga po gradu kako biste se uvjerili da vam nije nevjeran.

Zabrinjavajuće je što neki ljudi ovo smatraju dokazom ljubavi. To je apsolutno suludo! To je ponašanje koje za cilj ima kontrolu i manipulaciju. Stvara nepotrebnu dramu i šalje poruku o nedostatku povjerenja. I iskreno, jako je ponižavajuće.

Što biste trebali učiniti? Prekomjerna ljubomora znak je nesigurnosti i to je vaš problem, ne partnerov. Ako ste s nekim, onda biste trebali imati povjerenja u tu osobu.

Probleme rješavamo skupim poklonima

Kada dođe do sukoba ili velikih problema, kupuju se darovi kako bi se pravi problem pomeo pod tepih. Naravno, problem će se uvijek ponovno pojaviti i bit će još gori.

Ako imate problema, sjednite i porazgovarajte. Komunicirajte o tome što vam smeta i o tome kako se zbog toga osjećate.

Što biste trebali učiniti? Nema ničeg lošeg ako želite razveseliti partnera lijepim poklonom dok god to ne činite iz krivih razloga. Nikada ne smijete koristiti darove za rješavanje temeljnih emocionalnih problema.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije