Kako se brzo oporaviti nakon prekida?

Kako se brzo oporaviti nakon prekida?

Kako se brzo oporaviti nakon prekida?
  • Objavljeno: Petak, 22.07.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Seks i veze

Nakon svakog prekida smo iscrpljeni i prolazimo kroz nekoliko faza gubitka. Vrlo često nas obuzimaju osjećaji srama, nevjerice, bezvrijednosti i drugih emocionalnih problema. Svaki prekid se može preboljeti. Možete vratiti svoje samopouzdanje, mir i smirenost. Nakon početnog šoka, ljutnje, tuge i prihvaćanja, prelazite u fazu koja označava vrhunac zacjeljivanja, a to je oprost.

Prekid ne označava samo kraj veze, već prekid rutine i odgovornosti prema određenoj osobi. Za neke osobe je prekid poput gubitka identiteta. Prekid budućnost čini neizvjesnom. Kakav će biti vaš život bez partnera? Hoćete li upoznati nekog drugog? Hoćete li zauvijek ostati sami?

Dajte si vremena za prebolijevanje

Nije važno koliko dugo ste bili u vezi. Prekidi ne moraju biti lakši ako je veza bila kratka. Trajanje veze neće odrediti koliko dugo ćete se osjećati potresenima. Morate proći kroz pet faza početnog prebolijevanja.

Nevjerica i izolacija

Prekidi ponekad mogu biti iznenadni. Možda uopće niste obraćali pažnju na upozorenja ili ih uopće nije bilo. U trenutku kada dođe do prekida, vrlo vjerojatno ćete poricati da se to dogodilo. Vraćate se iznova na cijelu priču i o tome razmišljate. Da biste o tome mogli razmišljati u miru, trebate se izolirati. Poricanje i izolacija su uglavnom obrambeni mehanizmi pomoću kojih se nosimo s početnim šokom.

Saznajte je li vrijeme za prekid veze!

Ljutnja

Ovaj osjećaj proizlazi iz ranjivosti. Počinjemo okrivljavati drugu osobu za nešto što nam je napravila. Propitkujemo sve vezano uz tu vezu. Postajemo ljuti na sebe jer nismo puno prije reagirali. Ljutnja može biti eksplozivna i toliko eskalirati da nas obuzmu ljutnja i sram.

Pregovaranje

Ovo je početni stadij gubitka. Počet ćete razmišljati o svakoj donesenoj odluci. Možda ćete se početi nadati da ćete se pomiriti. U ovoj fazi ćete vrlo vjerojatno pregovarati s partnerom. Razgovarat ćete o duhovnim uvjerenjima i zajednički prijateljima.

Depresija

Jednom kada završite s fazom pregovaranja ući ćete u fazu intenzivne tuge i depresije. Počet ćete razmišljati o svemu što druga strana misli i počet ćete žaliti što ste ikada bili zaljubljeni. Ova faza može potrajati i vrlo je važno potražiti pomoć. U ovoj fazi imate osjećaj beznađa i očaja.

Prihvaćanje

Jednom kada izađete iz faze duboke ljutnje, ulazite u fazu prihvaćanja. Može biti teško nositi se s bilo kojim gubitkom. U ovoj fazi ste potpuno prihvatili gubitak. Sada ste spremni otpustiti sva zamjeranja i žaljena. Sada ste spremni za zacjeljivanje.

Saznajte zašto se za ljubav kaže da je poput droge!

Počnite brinuti o svom umu, tijelu i duševnom stanju

Zdravlje je prvo koje počne ispaštati nakon prekida. Tada prestajemo vježbati, nezdravo se hranimo i prestanemo raditi sve ono u čemu uživamo. Ne morate se odmah vratiti uobičajenim navikama, ali ne smijete samo sjediti i očajavati. Što prije počnete brinuti o svom tijelu, bit će vam lakše emocionalno i duševno zacijeliti.

Provedite vrijeme u prirodi

Ne morate odmah početi trčati ili planinariti, već šećite po susjedstvu. Sjednite u park i dopustite prirodi da liječi vašu dušu.

Zdravo se hranite

Prestanite jesti slatku i masnu hranu. Prepoznajte nezdrave navike koje ste usvojili (uzimanje droge ili alkohola) i s njima prestanite. Vratite tijelo u prvobitno stanje i polako usvajajte zdrave prehrambene navike.

Saznajte kako njegovati ljubav prema sebi!

Promijenite nešto na svom izgledu

Napravite frizuru o kojoj dugo razmišljate. Kupite novu odjeću i poklonite staru. Presložite ormar i pokušajte složiti nove odjevne kombinacije koje nikada niste nosili.

Poklonite nekome svoje vrijeme

Volontirajte u bolnici, udruzi, crkvi, knjižari, domu za beskućnike ili drugim organizacijama. Poklanjanjem svog vremena ćete se osjećati ispunjeno. Pomažući drugima shvatit ćete da postoje ljudi kojima je pomoć potrebnija nego vama.

Čitajte starijoj osobi

Starijim osobama treba posvetiti vremena jer se osjećaju usamljeno i bespomoćno. Svoje vrijeme poklonite nekoj starijoj osobi jer ćete se oboje bolje osjećati.

Udomite kućnog ljubimca

Poklanjanje ljubavi ima odlične prednosti za zdravlje. Kućni ljubimac će vam svu tu bezuvjetnu ljubav vratiti. Životinje su nesebične i upravo tu osobinu izvlače i iz ljudi.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije