Kako se nositi s ljubomornim partnerom?

Kako se nositi s ljubomornim partnerom?

Kako se nositi s ljubomornim partnerom?
  • Objavljeno: Subota, 28.05.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Seks i veze

Normalno je da jedan (ili oba) partnera u određenoj mjeri doživi ljubomoru, ali ona ne bi trebala prerasti u opsesiju. Međutim, postoji razlika između „normalne“ i opsesivne ljubomore.

Ako partner od vas traži da vrijeme provodite sam s njim, stalno provjerava vaš mobitel, možda je vrijeme da preispitate svoj odnos.

Iako ljudi ponekad koriste posesivnost kako bi zadržali partnera, to obično završava narušavanjem odnosa.

Istraživanja su pokazala da pretjerana ljubomora i posesivnosti mogu biti štetni za vezu jer u konačnici obje strane postanu nezadovoljne.

Kada je ljubomora opasna?

Ovi znakovi ukazuju da je vaš partner pretjerano ljubomoran:

  • voli kada ste sami i osjeća nesigurnost kada ste u društvu svojih prijatelja,
  • stalno traži sigurnost,
  • kontrolira vas,
  • govori vam što da radite,
  • stalno je u kontaktu s vama (putem mobitela, SMS poruka i slično),
  • prati vašu aktivnost na društvenim mrežama,
  • uvijek želi znate gdje se nalazite i što radite.

Vrijeme je za razgovor

Budimo iskreni, pravo vrijeme za razgovor je odavno prošli, ali još uvijek nije kasno. Tijekom razgovora o tome zašto vas partner stalno provjerava, pokušajte učiniti korak dalje i porazgovarajte o emocijama. Ovakve razgovore je najbolje voditi hladne glave, kada se strasti malo smire.

Je li normalno biti ljubomoran?

Otkrijte razlog

Obično postoji opravdani razlog zbog kojeg vaš partner osjeća ljubomoru, stoga je neophodno istražiti od kuda potječu takve emocije. Ljubomora je često posljedica nesigurnosti, a s time se možete nositi ako se oboje potrudite. Ne pokušavajte umanjivati, negirati ili ismijavati partnerove strahove. Mirno poslušajte partnera i pokušajte zajedno doći do valjanog zaključka i rješenja.

Pronađite svoj mir

Ako partner pristane poraditi na svojim ljubomornim ispadima, pokušajte umiriti svoje emocije. Vježbajte jogu ili meditaciju! Bilo koja fizička ili mentalna aktivnost će vam olakšati borbu sa stresnim situacijama. Također možete predložiti partneru da poradi na samopouzdanju i preispita svoje emocije uz meditaciju ili razgovor sa stručnom osobom.

Pokažite svoju ljubav

Već ste se uvjerili da vaš partner ima problema s povjerenjem, stoga mu pokažite ljubav kako biste ga uvjerili da vam je stalo. To možete učiniti riječima, djelima, dodirima, ali i pogledom.

Zašto smo ljubomorni?

Postavite zajedničke granice

Pokušajte saznati od čega vaš partner najviše strahuje i postavite granice, odnosno pronađite kompromis. Možete pristati na to da ste u stalnom kontaktu s partnerom, ali npr. samo putem SMS-a. Morate definirati što je „previše“ za vas ili vašeg partnera i pokušati se pridržavati dogovorenog, barem dok ne primirite partnera i uvjerite ga da vam je zaista stalo do njega.

Svakako obratite pozornost i na to koliko partnerova ljubomora ograničava vaš život i slobodu. Ne dopustite da vas nečija nesigurnost sputava u razvoju i svakodnevnim radostima.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije