Loše ljubavne navike koje smo naučili od svojih roditelja

Loše ljubavne navike koje smo naučili od svojih roditelja

Loše ljubavne navike koje smo naučili od svojih roditelja
  • Objavljeno: Subota, 29.01.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Seks i veze

U obitelju naučimo mnoge stvari koje ostaju s nama i u odrasloj dobi. Lako možemo usvojiti i prilagoditi vrijednosti naših obitelji i učiniti ih vlastitima. Kada je riječ o ljubavi, mnogo smo toga naučili od svojih roditelja, ali neke stvari trebamo promijeniti.

Stalno sumnjate u partnera

Teško je gledati kako roditelji prolaze kroz razvod ili krize, pogotovo ako ste bili mlađi kad se to dogodilo. Iako većina istraživanja pokazuje da razvod ne mora negativno utjecati na djecu, može stvoriti strah od predanosti ili odbijanja.

S obzirom da iz prve ruke znate da brakovi mogu završiti razvodom, vaš stil privrženosti vas može spriječiti da razvijete zdrave i skladne odnose.

Stil privrženosti i vezivanje – saznajte koji ste tip!

Razgovarate sa svima osim s partnerom

Stil komunikacije je jedna od prvih stvari koje naučimo kao djeca. Ako su vaši roditelji stalno bili u sukobu i ni oko čega se nisu mogli složiti, vjerojatno niste naučili koliko je komunikacija u odnosu zapravo važna.

Ako ste čuli kako se roditelj žali drugima, možda ćete o svojim problemima u vezi razgovarati s prijateljima umjesto s partnerom.

Partneru uskraćujete važne informacije

Zaboravite na ideju da je neke stvari najbolje ostaviti neizrečenima. Male, bijele laži mogu dovesti do velikih problema s povjerenjem. I neugodni razgovori s partnerom mogu potaknuti razumijevanje i ne moraju biti povod za osobni napad.

Ne znate stvoriti bliskost

Ako vaši roditelji nikada nisu izmijenili nježnosti pred vašim očima, možda nećete znati partneru iskazati privrženost malim gestama poput poljupca na rastanku ili nećete moći razgovarati o seksu. Neki roditelji stvarno postaju jako čudni kada je u pitanju seks. Kao da im je neugodno priznati da su to ikada radili.

Otkrijte 6 otrovnih obrazaca u vezama koje smatramo normalnima!

Zdravi odnos su seksualno pozitivni i omogućuju vam ugodnu komunikaciju o vašim seksualnim potrebama. Zaboravite na neugodu i budite iskreni prema partneru.

Ne znate se svađati

Iako postoje neke svađe koje mogu riješiti seksom, one su iznimka a ne pravilo. Gledanje roditelja kako se svađaju će zasigurno utjecati na to kako se svađate s partnerom. Možda ste naučili kako je zdravo izvikati se na partnera i onda se praviti kao da se ništa nije dogodilo.

Pasivna agresija može biti ubojica odnosa kao i lupanje vratima, vrijeđanje i omalovažavanje partnera ili ignoriranje problema. Svađe su normalan dio zdravog odnosa, neizbježne su i zdrave u vezi. Važno je pretvoriti ih u konstruktivne i produktivne rasprave. To je odlika odraslih i zrelih partnera.

Natječete se jedno protiv drugog

Partneri trebaju funkcionirati kao tim. Ne postoje pobjednici i gubitnici. Ako su se vaši roditelji često nadmudrivali i natjecali, ili namjerno radili jedno protiv drugog, možda imate konkurentsku crtu kada je riječ o ljubavi.

Važno je zapamtiti da su odnosi timski rad. Zbog toga je neophodno rješavati sukobe, razgovarati o onome što vas muči prije nego što se stvari otmu kontroli i imati povjerenja u partnera.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije