Kvržica ne mora uvijek biti simptom raka dojke

Kvržica ne mora uvijek biti simptom raka dojke

Kvržica ne mora uvijek biti simptom raka dojke
  • Objavljeno: Srijeda, 03.10.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Pink Power

Opće je poznato da neobične kvržice na grudima mogu biti znak raka dojke, ali jeste li znali da u većini slučajeva kvržica ne znači da imate rak.

Zapravo, ako napipate kvržicu u dojci, velike su šanse da nije rak dojke. Čak 90% kvržica je dobroćudno i može biti uzrokovano nizom drugih razloga, od menstruacije ili ciste do ostataka stare ozljede.

Većina kvržica se može liječiti, a zanimljivo je i da se većina uopće ne mora liječiti. Razlog je što takve kvržice nisu povezane s povećanim rizikom od raka dojke.

Stručnjaci za rak dojke s Instituta Henry Ford u Detroitu tvrde da ako osjetite kvrgu u dojci ne trebate paničariti, ali je važno da to shvatite ozbiljno. U što kraćem roku obavijestite svog liječnika, a evo o čemu je riječ.

Filoidni tumor – to je rijetka vrsta kvržice koja uzrokuje samo 1% svih tumora dojke. Dosta je gruba i pogađa žene u četrdesetima. Liječnici obično odstranjuju kvržice i tkivo oko dobroćudnog filoidnog tumora kako bi smanjili šanse da se kvržice vrate.

Masna nekroza – nekroza znači da je masno tkivo umrlo, a to se obično događa zbog ozljeda kao što je urezivanje sigurnosnog pojasa ili lakta u dojku ili zbog operacija i zračenja. Ova tvrda kvržica nije rak, ali ponekad boli. No, prije uklanjanja se konzultirajte s liječnikom jer možete stvoriti više problema ako ju izvadite.

Fibroadenom – to je zapravo benigni tumor napravljeni od tkiva dojke i vezivnog tkiva koji se osobito javlja kod mlađih žena. Takva kvržica je gumena, mobilna i može dospjeti do grudi, a rijetko boli. Jednostavni fibroadenom nije opasan, a složeni fibroadenom, ako se dovoljno poveća, može povećati rizik od raka.

Mjesečnica – mnoge žene dobivaju kvržice, ali i bolove i oticanje u grudima prije i tijekom mjesečnice. To su zapravo prepoznatljivi simptomi mjesečnice jer kvržice dođu i nestanu nakon nekoliko dana, a bolovi i oticanje odmah nakon početka ciklusa.

Otkrijte osnovne tipove raka dojke!

Fibrocistična bolest dojke– fibroza dojke znači da imate dodatno vezivno tkivo u vašoj dojci koje se formiralo u cistu, a ima ju gotovo polovica žena u dobi od 30 do 60 godina. Ciste su male nakupine tekućine, koje su obično okrugle i mogu se kretati po dojci. Fibrocističnu bolest nije potrebno liječiti, a promjene dojke ne povećavaju rizik od raka dojke.

Papiloma – intraduktalni papilomi dojke su tumori od žlijezde, vlaknastog tkiva i krvnih žila koji rastu u mliječnim kanalima i mogu uzrokovati kvržice u blizini bradavice. Oni uzrokuju čisto ili krvavo pražnjenje bradavice, a najčešći su kod žena u dobi od 35. do 55. godine. U većini slučajeva ne povećavaju rizik od karcinoma dojke, osim u rijetkim slučajevima, kada u obiteljskoj povijesti bolesti ima slučajeva raka dojke.

Važno je da znate kako kvržica može biti bezazlena, ali ako dolazi uz druge promjene, poput iscjetka, perutanja, oticanja i sličnih promjene na dojkama, osobito na bradavicama, tada su veći alarm za brigu i vrijedne su odlaska liječniku.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije