Saznajte kako obaviti samopregled dojki u samo 10 minuta!

Saznajte kako obaviti samopregled dojki u samo 10 minuta!

Saznajte kako obaviti samopregled dojki u samo 10 minuta!
  • Objavljeno: Četvrtak, 03.10.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Pink Power

Deset minuta ne zvuči puno, pogotovo kada znate da u tom vremenu možete učiniti nešto dobro za sebe. Jeste li znali da u samo deset minuta možete obaviti samopregled dojki? Samo deset minuta vašeg vremena jednom mjesečno potrebno je za ovaj mali pothvat koji vam jednog dana možda spasi život.

Redovitim samopregledom naučit ćete prepoznati normalnu građu svojih dojki zbog čega ćete na vrijeme moći registrirati svaku novonastalu promjenu.

Važno je zapamtiti da samopregled uvijek obavljate u istoj fazi ciklusa. Preporuka je raditi ga pri kraju ili neposredno nakon mjesečnice, kada su dojke u potpunosti opuštene.

Ovaj zahvat nije ni malo psihički lak jer zahtijeva koncentraciju i izaziva nelagodu i iščekivanje oko toga hoćemo li napipati kvržicu ili uočiti neku drugu promjenu na grudima. Svaka žena starija od 20 godina samopregled dojki treba obavljati jednom mjesečno, tijekom cijele godine.

Nije svaka kvržica kancerogena.

Bitno je napomenuti da samopregled nije zamjena za mamografiju i ostale specijalističke preglede, no samopregledom možemo na vrijeme reagirati. Za razliku od samopregleda, specijalistički pregledi se najčešće obavljaju svakih 6 mjeseci, a kod žena mlađih od 45 godina najčešće uključuju ultrazvuk.

Tijekom samopregleda potrebno je zapamtiti strukturu dojke kako bismo lakše usporedili i primijetili ako dođe do promjena.

Kako obaviti samopregled dojki?

Za početak, stanite uspravno ispred ogledala i pogledajte svoje dojke. Potrebno je potražiti eventualne nove nepravilnosti. Ako pregledavate desnu dojku, podignite desnu ruku u zrak iznad glave kako biste lakše i bolje mogli pregledati dojku. Lijevom rukom lagano pomičite dojku u svim smjerovima. Ako ne uočavate nikakvu promjenu u odnosu na prije, napravite isto s drugom dojkom i rukom.

Drugi dio samopregleda je palpacija, a ona se najbolje obavlja u sjedećem i ležećem položaju jer se jedne promjene bolje uočavaju sjedeći, a druge ležeći. Važno je naglasiti da se desna dojka uvijek provjerava lijevkom rukom i obrnuto, lijeva dojka desnom rukom.

U ležećem položaju dojka se stanji i olakšava provjeru strukture dojke. Potrebno je podići ruku iznad glave. U mislima podijelite svaku dojku na kvadrante i temeljito, u oba smjera, jagodicama opipajte svaki od njih. Nakon toga, dojku opipajte kružnim pokretima u smjeru kazaljke na sat i obrnuto. Kod samopregleda možete dojku namazati uljem ili kremom kako bi prsti lakše klizili po površini kože i kako bismo izbjegli trenje.

Samopregled nije zamjena za mamografiju i ostale specijalističke preglede.

Preporuka je samopregled obaviti prilikom kupanja, kada na kožu nanesete gel za tuširanje. Također treba imati na umu da je za samopregled potrebno spojiti 2 ili 3 prsta kako bismo zahvatili veću površinu, pritom pazeći da su prsti dobro spojeni kako eventualna kvržica ne bi pobjegla između prstiju.

Treći dio pregleda je palpacija limfnih čvorova i provjera eventualnog iscjetka iz dojke. Limfne čvorove pregledavamo jagodicama na području pazuha. Prvo pregledajte pazušne jame.

Podignite ruku iznad glave, a zatim ju spustite kako biste prstima mogli dublje prodrijeti. Ako primijetite nove čvoriće, veličine graška ili veće, svakako obavijestite liječnika.

Na kraju provjeravamo ima li dojka iscjedak jer je ono moguć znak ozbiljnih bolesti dojke. Dva do tri puta stisnite dojku, ne samo bradavicu, odnosno kao kod izdajanja. Iako je iscjedak najčešće znak hormonalnih poremećaja, potrebno je odmah otići na pregled kod liječnika.

Imajte na umu da nije svaka kvržica kancerogena. Struktura dojke je puna žlijezda, kanalića, vezivnog tkiva i ligamenata. Veličina žlijezda ovisi i o menstrualnom ciklusu, stoga u nekom periodu kvržice mogu biti manje i više izražene.

Svaku novu promjenu kao i pojavu bilo kakvog iscjetka je potrebno prijaviti liječniku.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije