Obavite samopregled dojki u samo 10 minuta!

Obavite samopregled dojki u samo 10 minuta!

Obavite samopregled dojki u samo 10 minuta!
  • Objavljeno: Subota, 07.10.2017.
  • Broj pregleda: 1.237
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Važno je zapamtiti da samopregled uvijek obavljate u istoj fazi ciklusa. Preporuka je raditi ga pri kraju ili neposredno nakon mjesečnice, kada su dojke u potpunosti opuštene.

Ovaj zahvat nije ni malo psihički lak jer zahtijeva koncentraciju i izaziva nelagodu i iščekivanje oko toga hoćemo li napipati kvržicu ili uočiti neku drugu promjenu na grudima. Samopegled bismo trebale obavljati jednom mjesečno, tijekom cijele godine. Bitno je napomenuti da samopregled nije zamjena za mamografiju i ostale specijalističke preglede, no samopregledom možemo na vrijeme reagirati. Za razliku od samopregleda, specijalistički pregledi se najčešće obavljaju svakih 6 mjeseci, a kod žena mlađih od 45 godina najčešće uključuju ultrazvuk.

Ako primijetite ove promjene na dojkama, odmah otiđite liječniku!

Tijekom samopregleda potrebno je zapamtiti strukturu dojke kako bismo lakše usporedili i primijetili ako dođe do promjena.

Kako obaviti samopregled?

Možete ga obaviti na dva načina, u stajaćem i ležećem položaju. Za samopregled je potrebno izdvojiti samo nekoliko minuta, a može nam spasiti život.

Za početak, stanite uspravno ispred ogledala i pogledajte svoje dojke. Potrebno je potražiti eventualne nove nepravilnosti. Ako pregledavate desnu dojku, podignite desnu ruku u zrak iznad glave kako biste lakše i bolje mogli pregledati dojku. Lijevom rukom lagano pomičite dojku u svim smjerovima. Ako ne uočavate nikakvu promjenu u odnosu na prije, napravite isto s drugom dojkom i rukom.

Drugi dio samopregleda je palpacija, a ona se najbolje obavlja u sjedećem ili ležećem položaju. U ležećem položaju dojka se stanji i olakšava provjeru strukture dojke. Potrebno je podići ruku iznad glave. U mislima podijelite svaku dojku na kvadrante i temeljito, u oba smjera, jagodicama opipajte svaki od njih. Nakon toga, dojku opipajte kružnim pokretima u smjeru kazaljke na sat i obrnuto. Kod samopregleda možete dojku namazati uljem ili kremom kako bi prsti lakše klizili po površini kože i kako bismo izbjegli trenje.

Preporuka je samopregled obaviti prilikom kupanja, kada na kožu nanesete gel za tuširanje. Važno je zapamtiti da se lijeva dojka pregledava desnom i desna lijevom rukom. Također treba imati na umu da je za samopregled potrebno spojiti 2 ili 3 prsta kako bismo zahvatili veću površinu, pritom pazeći da su prsti dobro spojeni kako eventualna kvržica ne bi pobjegla između prstiju.

Saznajte sve o kvržicama na dojkama - što je normalno, a što ne?

Treći dio pregleda je palpacija limfnih čvorova i provjera eventualnog iscjetka iz dojke. Limfne čvorove pregledavamo jagodicama na području pazuha. Prvo pregledajte pazušne jame.

Podignete ruku iznad glave, a zatim ju spustite kako biste prstima mogli dublje prodrijeti. Ako primijetite nove čvoriće, veličine graška ili veće, svakako obavijestite liječnika. Na kraju provjeravamo ima li dojka iscjedak. Dva do tri puta stisnite dojku, kao kod izdajanja. Pojavu bilo kakvog iscjetka je potrebno prijaviti liječniku.

Imajte na umu da nije svaka kvržica kancerogena. Struktura dojke je puna žlijezda, kanalića, vezivnog tkiva i ligamenata. Veličina žlijezda ovisi i o menstrualnom ciklusu, stoga u nekom periodu kvržice mogu biti manje i više izražene.

Najnovije

Najčitanije