Je li magnezij uistinu neophodan za sportaše i rekreativce?

Je li magnezij uistinu neophodan za sportaše i rekreativce?

Je li magnezij uistinu neophodan za sportaše i rekreativce?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 09.03.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Gotovo svim sportašima i rekreativcima je jedno zajedničko - postizanje najboljih mogućih rezultata i forme uz izbjegavanje ozljeda, bez obzira na to o kojem se sportu radi.

Svatko od njih svjestan je da nije sve samo u treningu, već važnu ulogu igraju zdrava i raznovrsna prehrana, te brojni dodaci prehrani poput vitamina i minerala. Na žalost, unatoč svim spoznajama mnogi nerijetko zanemaruju magnezij jer nisu svjesni važnosti tog minerala.

Iako ljudsko tijelo ne može samo proizvesti magnezij, on ima veoma značajnu ulogu. Neophodan je za više od 300 različitih kemijskih reakcija među kojima su i one važne za sportaše poput sinteze masti, proteina i nukleinskih kiselina.

Osim toga, magnezij doprinosi normalnoj funkciji mišića, održavanju normalnih kostiju i zubi, normalnom funkcioniranju živčanog sustava i normalnoj psihološkoj funkciji, smanjenju umora i iscrpljenosti, te ravnoteži elektrolita.

Nedostatak magnezija

Zbog jačih fizičkih napora tijekom sportskih aktivnosti dolazi do ubrzanog gubitka tekućina i minerala, stoga ih je neophodno nadoknaditi. Grčevi u mišićima koji nastaju tijekom i nakon tjelesne aktivnosti jedan je od tipičnih simptoma manjka magnezija.

S obzirom na to da unosom hrane bogate magnezijem možemo zadovoljiti tek oko jednu četvrtinu dnevnih potreba, važno ga je uzimati u obliku dodataka prehrani kao što je Biolectra magnezij koja dolazi u nekoliko različitih verzija ovisno o potrebama i sklonostima.

Magnezij za sportaše i rekreativce

Za sve sportaše i rekreativce koji uživaju u aktivnom načinu života te žele iskoristiti maksimum svojih sportskih performansi namijenjene su Biolectra® SPORT PLUS šumeće granule s kompleksom minerala (magnezij, kalcij, kalij, kloridi i natrij), uz dodatak matcha i acai praha. Granule su ugodnog okusa manga i marakuje, a mogu se uzimati na 2 načina, tako da dva puta dnevno sadržaj jedne vrećice usipate u 250 ml vode ili jednom dnevno sadržaj dvije vrećice usipate u 500 ml vode, promiješate dok se granule ne otope i popijete.

Biolectra® Relax MAGNEZIJ 375 mg Magnezij + B + C DIREKT u samo jednoj vrećici objedinjuje učinak minerala magnezija, vitamina C i vitamina B kompleksa. Magnezij i vitamin C doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti, dok vitamini B1, B6 i B12 doprinose normalnom funkcioniranju živčanog sustava i normalnoj psihološkoj funkciji. U pakiranju se nalazi 20 vrećica s mikrogranulama ugodnog okusa limuna koje je potrebno sipati direktno na jezik i ostaviti da se polako otope.

Biolectra® MAGNEZIJ 400 mg ULTRA šumeće granule okusa naranče sadrže 400 mg magnezija. Jednu vrećicu dnevno usipati u 150 ml vode, promiješati dok se ne otopi i popiti. Pakiranje sadrži 20 vrećica.

Biolectra ® MAGNEZIJ 400 mg ULTRA okusa limuna ili naranče dolazi u obliku mikrogranula koje se sipaju direktno na jezik dok se granule ne otope. Uzima se jedna vrećica dnevno, a u pakiranju se nalazi 20 vrećica.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije