Je li magnezij uistinu neophodan za sportaše i rekreativce?

Je li magnezij uistinu neophodan za sportaše i rekreativce?

Je li magnezij uistinu neophodan za sportaše i rekreativce?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 13.05.2019.
  • Broj pregleda: 1.223
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Gotovo svim sportašima i rekreativcima je jedno zajedničko - postizanje najboljih mogućih rezultata i forme uz izbjegavanje ozljeda, bez obzira na to o kojem se sportu radi.

Svatko od njih svjestan je da nije sve samo u treningu, već važnu ulogu igraju zdrava i raznovrsna prehrana, te brojni dodaci prehrani poput vitamina i minerala. Na žalost, unatoč svim spoznajama mnogi nerijetko zanemaruju magnezij jer nisu svjesni važnosti tog minerala.

Iako ljudsko tijelo ne može samo proizvesti magnezij, on ima veoma značajnu ulogu. Neophodan je za više od 300 različitih kemijskih reakcija među kojima su i one važne za sportaše poput sinteze masti, proteina i nukleinskih kiselina.

Osim toga, magnezij doprinosi normalnoj funkciji mišića, održavanju normalnih kostiju i zubi, normalnom funkcioniranju živčanog sustava i normalnoj psihološkoj funkciji, smanjenju umora i iscrpljenosti, te ravnoteži elektrolita.

Nedostatak magnezija

Zbog jačih fizičkih napora tijekom sportskih aktivnosti dolazi do ubrzanog gubitka tekućina i minerala, stoga ih je neophodno nadoknaditi. Grčevi u mišićima koji nastaju tijekom i nakon tjelesne aktivnosti jedan je od tipičnih simptoma manjka magnezija.

S obzirom na to da se unosom hrane bogate magnezijem može zadovoljiti tek oko jedna četvrtinu dnevnih potreba, važno ga je uzimati u obliku dodataka prehrani kao što je Biolectra magnezij koja dolazi u nekoliko različitih verzija ovisno o potrebama i sklonostima.

Za sve sportaše i rekreativce koji uživaju u aktivnom načinu života, te žele iskoristiti maksimum svojih sportskih performansi namijenjene su Biolectra® SPORT PLUS šumeće granule. Dolaze u ugodnom okusu manga i marakuje, a osim magnezija sadrže matcha i acai prah. Mogu se uzimati na dva načina, tako da se dva puta dnevno sadržaj jedne vrećice usipa u 250 ml vode, ili jednom dnevno sadržaj dvije vrećice usipa u 500 ml vode i popije.

Biolectra® Relax MAGNEZIJ 375 mg Magnezij + B + C DIREKT u samo jednoj vrećici objedinjuje učinak minerala magnezija, vitamina C i vitamina B kompleksa. Magnezij i vitamin C doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti, dok vitamini B1, B6 i B12 doprinose normalnom funkcioniranju živčanog sustava i normalnoj psihološkoj funkciji. U pakiranju se nalazi 20 vrećica s mikrogranulama koje je potrebno sipati direktno na jezik i ostaviti da se polako otope, a dostupni su okusi limuna ili naranče.

Biolectra® MAGNEZIJ 400 mg ULTRA šumeće granule okusa naranče sadrže 400 mg magnezija. Pakiranje sadrži 20 vrećica, preporučuje se jednu vrećicu dnevno usipati u 150 ml vode, promiješati dok se ne otopi i popiti.

Biolectra ® MAGNEZIJ 400 mg ULTRA okusa limuna ili naranče dolazi u obliku mikrogranula koje se sipaju direktno na jezik dok se granule ne otope. Preporučena dnevna doza je jedna vrećica dnevno, a u pakiranju se nalazi 20 vrećica.

Najnovije

Najčitanije