Pijete li dovoljno vode za vrijeme vježbanja

Pijete li dovoljno vode za vrijeme vježbanja

Pijete li dovoljno vode za vrijeme vježbanja
  • Objavljeno: Četvrtak, 25.10.2007.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vrste sportskih napitaka

Različiti rehidracijski pripravci s vodom, koji najčešće sadržavaju minerale, oligoelemente, a često i ugljikohidrate i vitamine, koriste se u gotovo svim sportovima izdržljivosti kao što su trčanje, biciklizam, veslanje i sl. već više od dvadeset godina. Danas se univerzalno uzimaju kod svih dobnih skupina, sportaša i nesportaša za sve svrhe, od jednostavnoga svakodnevnoga gašenja žeđi do nadoknađivanja gubitka vode u treninzima vrhunskih sportaša. Znamo li kako uzimati te otopine da bismo zadovoljili upravo naše individualne potrebe za neku utrku ili druge uvjete treninga? Sportski napici čine više nego samo nadomiještanje tekućine izlučene u treningu.

Izotonične otopine sadržavaju minerale, održavaju pravilnu razinu glukoze u krvi, a u vrlo dugim treninzima i natjecanjima dopunjuju i mišićni glikogen. Vrlo je važno odabrati pravi napitak koji neće opterećivati probavni sustav, što je sasvim individualno i najbolje je u raznim uvjetima probati s različitim vrstama. Bitna, a opet individualna stvar je i sposobnost probavljanja pojedine vrste napitaka, a time i resorpcije korisnih tvari u uvjetima neprekidnog vježbanja pri višem intenzitetu.

Znanost o sportu smatra da je na razini od 50% maksimalnog intenziteta mjerenog frekvencijom srca pa gotovo do 80% učinak na probavu gotovo zanemariv dok na višem intenzitetu može stvoriti i uglavnom stvara probavne probleme.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije