Pijete li dovoljno vode za vrijeme vježbanja

Pijete li dovoljno vode za vrijeme vježbanja

Pijete li dovoljno vode za vrijeme vježbanja
  • Objavljeno: Četvrtak, 25.10.2007.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Znojenje u vježbanju

Manjak vode u tijelu zbog znojenja je fiziološki mehanizam povezan s intenzivnijom tjelesnom aktivnošću tijekom koje se čak 75% energije stvorene metaboličkim procesima u mišićima gubi toplinom koja se mora eliminirati. Tjelesna temperatura bi u vježbanju bez djelotvornog sustava hlađenja brzo premašila 400C što bi moglo uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Znojenje je najučinkovitiji način uklanjanja viška topline proizvedene vježbanjem. Za vrijeme intenzivne vježbe tijelo stvara i do 20 puta više topline nego u mirovanju. Vrlo visoka tjelesna temperatura oštećuje stanice dok napokon stanični protein ne koagulira - nešto kao bjelanjak jajeta koje se kuha, i stanica prestaje funkcionirati. Znojenjem se djelomično sprečava taj proces pa se izlučivanjem tekućine rashlađuje koža, koja hladi krv, a što povratno rashlađuje tijelo iznutra.

Načelno se muškarci više znoje od žena iste tjelesne mase. Muškarci isto tako zbog općenito veće težine sagorijevaju više kalorija od žena na istoj razini opterećenja. Rashlađujući učinak znojenja ovisi i o nekim vanjskim čimbenicima kao što su vjetar, temperatura i vlažnost zraka. Za suhoga i hladnog vremena s jednom litrom znoja uklanja se otprilike 600 kcal iz organizma, dok će za visoke temperature i vlažnosti odnos biti bitno različit.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije