Pijete li dovoljno vode za vrijeme vježbanja

Pijete li dovoljno vode za vrijeme vježbanja

Pijete li dovoljno vode za vrijeme vježbanja
  • Objavljeno: Četvrtak, 25.10.2007.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Potrebna količina tekućine

Ovisno o vrsti vježbanja i klimatskim uvjetima, gubitak vode na dan može varirati od 2 do 6 litara ili čak i više. Ekstremni vanjski uvjeti kao i opterećenja sportskog treninga ponekad zahtijevaju unos od 10 pa i više litara tekućine. Bitni čimbenici koji određuju količinu potrebne tekućine su trajanje i intenzitet treninga. U trenutku kada mozak signalizira žeđ, već je oko 1% tjelesne tekućine izlučeno. Poznato je kako gubitak od 2% tjelesne tekućine stvara stanje dehidracije koja umanjuje performanse za čak 20% (ubrzava frekvenciju srca, remeti funkciju mišića na staničnoj razini i inducira tahikardiju) i povećava rizik od toplotnog udara s mogućim težim posljedicama. Vježbajući s mjeračem frekvencije srca, pulsmetrom, možete spriječiti stanje dehidracije.

Frekvencija srca koja je općenito pouzdan indikator stanja organizma za vrijeme vježbanja može i u ovoj situaciji poslužiti kao jedan od parametara ravnoteže. Koristeći se elektroničkim mjeračem frekvencije srca koji sa EKG preciznošću registriraju srčani ritam možemo na vrijeme uočiti stanje dehidriranosti. To znači kako bitnije povećanje frekvencije srca i subjektivnog osjećaja napora u sklopu poznatih performansi može indicirati i manjak tekućine, a s time vjerojatno i minerala u tijelu. Pri izboru pulsmetra važno je pripaziti na preciznost i pouzdanost uređaja. Jeftini, no-name uređaji samo će vas zbuniti pokazujući netočan puls.

Kod manjka tekućine za vrijeme vježbanja organizam se suočava s dva konfliktna zahtjeva:

  • provođenje krvi u mišiće angažirane vježbom
  • provođenje krvi u površinska tkiva zbog smanjenja temperature tijela kondukcijom (odvođenjem)

Dehidriracijom se smanjuje ukupni volumen krvi. Kako srce mora pumpati određenu količinu krvi zbog odgovarajuće opskrbe radnih mišića kisikom i gorivom u obliku šećera i masti nužnima za metabolizam, ono opasno ubrzava frekvenciju. Zato je preporučljivo piti prije, za vrijeme i odmah poslije vježbanja i to prije subjektivnog osjećaja žeđi kako bismo održali optimalan volumen krvi.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije